EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Министърката с цикламеното костюмче

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Министърката с цикламеното костюмче

mail08:00 | 29.08.2013прегледи 1723 коментарикоментари 0


Това е първият пост на експремиера Бойко Борисов в неговия профил в мрежата Facebook:

"Министърката, станала известна с цикламеното си костюмче, днес за пореден път сгафи. Тя наруши два закона като назначи Стефан Чайков за председател на Управителния съвет на АПИ. Инженер Чайков не е напуснал 12-те фирми, в които участва, сочи справка в търговския регистър. Нещо повече, някои от тези фирми и сега работят по проекти на АПИ. Това го поставя моментално в ситуация на конфликт на интереси. Ако Чайков е подписал такава декларация с невярно съдържание, това е престъпно! Затова настоявам, ако информацията в търговския регистър се окаже вярна, Орешарски незабавно да освободи и цикламеното костюмче и новия шеф на АПИ. Призовавам Чайков още утре да обяви каква декларация е подписал. Остава въпросът защо и това назначение се прави по този начин??? Може би, за да попаднат обществените поръчки за инфраструктура в ръцете на хора като „Батко и Братко“ и да ни спрат еврофинансирането?"

Вчера със заповед на Десислава Терзиева, министър на МРРБ, от длъжност председател на УС на АПИ бе остранен инж. Лазар Лазаров, той остава само член на УС. Негов наследник на постава става Стефан Чайков.

Каква бе реакцията на министър Терзиева, изразена в интервю за тв 7:

Не съм чела последния коментар на бившия премиер, но на практика г-н Лазар Лазаров остава като член на Управителния съвет и даже ще се занимава изключително с европейските проекти. Новият член на Управителния съвет и председател на Управителния съвет е г-н Стефан Чайков, който доскоро беше управител на браншовата организация, Браншовата камара „Пътища”, и е доста известен експерт в пътищарската гилдия, нека така да кажем.
Водещ: Какво наложи тази смяна обаче? Доколко бяхте повлияна от публикациите, че г-н Лазаров е назначавал свои роднини в агенцията?
Десислава Терзиева: Не зная тази подробност също.
Водещ: Не знаете ли, не сте проверили?
Десислава Терзиева: Не, тази подробност не я знам, в интерес на истината. Но Управителният съвет на АПИ е с трима човека. Преди два месеца единият от членовете просто напусна и аз трябваше възможно най-бързо да взема решение кой да заеме мястото на третия член. Освен това, като нов министър искам да разширим политиките в областта на пътищата, като, разбира се, основно нещо и приоритет на правителството е да говорим с бизнеса, в разговор с бизнеса да решаваме политиките, които реализираме в страната.
Водещ: Бизнесът какво казва – че не е доволен от г-н Лазаров? Какво наложи смяната, защо?
Десислава Терзиева: Г-н Лазаров остава член нa Управителния съвет. Всички решения в АПИ се взимат със съвместно решение на всички членове, председателят просто управлява. Няма нужда от специални основания да преместя г-н Лазаров от председател на член. Просто смятам, че трябва да засилим отношенията с бизнеса и кандидатурата на г-н Стефан Чайков доста ми хареса точно заради това, и неговата визия за политиките, които да правим в пътищата, просто ще ни сближи с бизнеса, поради което аз реших да му дам възможност да стане председател и да видим как ще подпомогне политиката на министерството в тази област.
Водещ: Добре. Част от коментара на бившия премиер е, че това го правите, за да попаднат обществените поръчки за инфраструктура в ръцете на хора като „батко и братко” и да се спре еврофинансирането. Това ли са целите?
Десислава Терзиева: Това е лично негово мнение, аз не искам да коментирам неговите изявления.
Водещ: Доколко сте запознати с това, обаче, което пак е по твърдение на председателя на ГЕРБ, че г-н Чайков все още участва в управлението на 12 фирми?
Десислава Терзиева: При подписване на договора г-н Чайков е подписал съответните изискуеми декларации.
Водещ: Смятате ли, че в тях… Той посочи ли всъщност, че е излязъл от управлението на тази фирма?
Десислава Терзиева: Щом е подписал тези декларации, за мен това е достатъчно. Аз не го обследвам дали е излязъл, не е излязъл. Оттук-нататък той се е подписал на съответните декларации при подписване на договора – това е изискуемо от закона, защото не може да си председател, съгласно Закона за пътищата, ако си...
Водещ: Ако се окаже, че те са с невярно съдържание тези декларации?
Десислава Терзиева: Не е моя работа да проверявам това нещо.
Водещ: А ще поискате ли подобна проверка и справка днес?
Десислава Терзиева: Не, няма да поискам, не се налага.
Водещ: Не се налага?
Десислава Терзиева: Не виждам по каква причина.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905