EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Министър Трайков затъва в казуса АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Министър Трайков затъва в казуса АЕЦ „Белене”

mail12:39 | 23.02.2010прегледи 638 коментарикоментари 0


Мира Лазорова

В момента се работи по схема за финансиране на строителството на АЕЦ "Белене", при която България да запази 50% от собствеността върху централата, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков.
Тази схема щяла да бъде предложена в близките дни на руснаците. В нея се предвиждат гаранции за намиране на стратегически инвеститор.
Същевременно за пореден път министърът каза, че при желание руснаците могат да построят реактора, но без държавни и корпоративни гаранции и без да придобиват дял от 80% от собствеността на централата.
Ако България запази за себе си 50% въпросът, който си задава гласно Трайков е дали останалите проценти да бъдат за Русия или да се приеме, че тя трябва да има до 15 – 20%, а за останалото да й се изплаща с електрическа енергия от бъдещата компания.
За България това би означавало, че в дългосрочен план ще запази 80% от АЕЦ "Белене", но години ще трябва да плаща с електрическа енергия.
Най-оптимистичният план е строителството на АЕЦ "Белене" да се възобнови наесен, ако дотогава Агенцията за ядрено регулиране одобри техническия проект и ако  има споразумение с Русия, че работата продължава, посочи Трайков.
За шест месеца министър Трайков измина пътя от пълното отрицание на проекта за втора АЕЦ до идеята да се позволи на Русия да притежава голям дял от собствеността в нея.
Все по-очевидно става, че самият проект не е привлекателен за сериозни инвеститори и такива просто не се появяват.
От друга страна, все по-очевидно става, че икономическият министър и неговият екип нямат потенциал да водят преговори от такъв характер.
Финансовият министър Симеон Дянков заяви вчера, че проектът за АЕЦ "Белене" може да види бял свят, само ако бъде избран европейски инвеститор. В края на миналата седмица обаче стана ясно, че България и Русия ще създадат проектна компания, която да поеме финансирането на централата през следващите две години. За тази цел Русия ще отпусне 2 млрд.евро заем, който обаче не е ясно как и кой ще връща на руснаците. Възможно е това да става чрез електроенергия, както предложил днес Трайков.
Ако липсата на идеи за прагматично решаване на казуса Белене не се намерят в икономическото министерство очевидно по-добрият вариант е и този проект да бъде поет от Министерството на финансите. Както е известно проектът за петролопровода “Бургас-Александруполис“ вече ще се управлява от финансовия министър, след като Министерският съвет е решил ведомството му да поеме българското участие от 24.5 на сто в Международната проектна компания “Трансболкан Пайплайн“. Регионалният министър съобщи, че прехвърлянето се наложило, за да се консолидира позицията на държавата.

АЕЦ „Белене”, енергия, финансиране, инвеститори


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165