EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Министър Стойнев в САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Министър Стойнев в САЩ

mail06:45 | 18.11.2013прегледи 1166 коментарикоментари 0


Икономическият министър Драгомир Стойнев ще бъде на посещение в САЩ в периода 19 - 22 ноември 2013 г. , съобщи МИЕ. В рамките на работното му посещение ще бъдат обсъдени развитието и перспективите за задълбочаване на двустранните търговско-икономически отношения между България и САЩ. Министър Стойнев ще бъде придружен от Изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов, от Изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев, от Изпълнителния директор на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов и от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов.

Във визитата са предвидени срещи с висши представители на американската администрация от Държавния департамент и Департамента по търговия.

Министърът ще има работни разговори в Департамента по енергетика, в рамките на които ще обсъди възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката, темите за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки със заместник-секретаря по енергетика Даниел Понеман.

В рамките на посещението са предвидени и срещи с General Electric, Westinghouse и AES с цел обсъждане на възможностите за инвестиции у нас.

Министър Стойнев ще има работни разговори на високо ниво и в Администрацията на търговския представител на САЩ, която е отговорна за разработването и координирането на политиката в областта на международната търговия и преки чуждестранни инвестиции и координира преговорите в областта на търговската политика. В рамките на срещата му с посланик Мириам Шапиро – заместник-търговски представител на САЩ, ще бъдат обсъдено задълбочаването на икономическите връзки и сътрудничество, включително и в контекста на бъдещото всеобхватно споразумение между ЕС и САЩ за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (Transatlantic Trade and Investment Partnership - ТТІР). Преговорите между ЕС и САЩ стартираха през юли 2013 г. във Вашингтон, а на 15 ноември завърши втория кръг преговори в Брюксел.
За представяне на благоприятните макроикономически условия в България и на предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация е организирана работна среща с представители на 15 корпорации, членуващи в базирания във Вашингтон Бизнес съвет за Международно разбирателство (Business Council for International Understanding - BCIU).

През последните три години двустранният стокообмен между България и САЩ отбелязва устойчива тенденция на нарастване, която отразява преди всичко двуцифрените темпове на увеличаване на българския износ, достигнал през 2012 г. най-високата си стойност от 473 млн. щ.д.
Същевременно преките капиталовложения, реализирани от американски компании в България за периода 1996-2012 г., надхвърлят 1.4 млрд. евро и по този начин страната се нарежда на 8-мо място по преки инвестиции у нас. Продължава и сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката, което включва подкрепа за реализацията на важни за енергийната сигурност на България проекти при използването на съвременни технологични решения от гледна точка на екологията и добрите производствени практики, се отбелязва в официалното съобщение за посещението.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg