EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Министър Захариева в Катар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Министър Захариева в Катар

mail14:15 | 22.04.2013прегледи 587 коментарикоментари 0


България и Катар продължават работата по важните за двете държави проекти, стана ясно през първия ден от посещението на регионалния министър Екатерина Захариева.
Двете страни започват подготовката за второто заседание на Смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество, което се планира в края на годината, стана ясно от срещата на министъра с Джасем бин Абдулазис Ал-Тани, министър на предприемачеството и търговията. Домакин на срещата ще бъде София. Шейх Джасем изрази готовността си при посещението си в България да води бизнес делегацията. Това ще е още една възможност за директни контакти между българските и катарските компании, допълни той.
Захариева обсъди възможностите за засилване на търговията между двете държави и подчерта ключови индустрии, които са готови да изнасят българска продукция в Катар включително земеделска продукция и продукти на хранително-вкусовата промишленост, строителни материали, електрическа и електронна апаратура и други. На срещата бяха обсъдени и възможности за съвместни проекти в областта на научно-изследователната и развойна дейност и иновациите. Българските фирми да бъдат третирани наравно с водещите международни строителни и инженерни компании в Катар, поиска Захариева от шейх Абдулрахман бин Халифа Ал-Тани, министър на общините и планирането. Той потвърди, че България е важен партньор за Катар и българските фирми могат да работят под различни форми в емирството. Министър Захариева обяви, че българската Камара на строителите открива представителство в Доха, което допълнително ще подпомогне българския строителен бранш в участия в катарски инфраструктурни проекти. Катарската страна е проявила интерес към български компании, които могат да доставят строителни материали и компоненти за активното строителство в Катар. Шейх Абдулрахман, който отговаря за развитието и планирането на инфраструктурата във всички общини в Катар, изразил подкрепата си за побратимяването на София с Доха в средата на май т. г. и надежда, че и други
български градове ще проявят интерес за побратимяване с общини в Катар, се допълва в съобщението на МРРБ. На срещата си с д-р Мухаммад бин Салех ал Сада Захариева представила възможностите на България да оказва експертна помощ на Катар в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Част от дългосрочната стратегия на Катар е разработването на проекти за производство на енергия от  алтернативни източници. Ал Сада каза, че вратите за българските специалисти са отворени както на политическо, така и на експертно и бизнес ниво, посочва в съобщението на МРРБ.
Вицепремиерът Захариева посочила, че България почти е достигнала целта си като страна членка на ЕС за 16 на сто ниво на производство на електроенергия от възобновяеми източници до 2020 г., като днес то е 12 на сто. Според нея през последните осем години българските експерти са натрупали опит и компетентност на световно ниво в тази област, както и в областта на енергийната ефективност и могат да помогнат на Катар в развитието на проектите в тези области, се отбелязва в заключение на съобщението на МРРБ.


 


Тагове: Катар, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg