EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Министерството на земеделието иска между 118 млн. лв. за 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Министерството на земеделието иска между 118 млн. лв. за 2010

mail18:41 | 12.10.2009прегледи 917 коментарикоментари 0




Между 115 и 118 млн. лв. за плащане на държавни помощи за животновъдите да се предвидят в бюджета за 2010 г. Това поискаха от Министерството на земеделието и храните на дискусия за животновъдството.
Заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров припомни, че на извънредно заседание на Министерски съвет вчера са били одобрени 211 млн. лв. Те са за национални доплащания за преките европейски плащания и за държавни помощ за животновъдите. По думите му 60 млн. лв. от тях ще са за животновъдите за плащане на глава животно.
Млекопреработвателите предложиха по европейската мярка "121" да бъде удължен срокът за сектора "мляко" с още една година. Заместник-изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов поясни, че Европейската комисия е предложила общи срокове и размер на субсидията за всички страни-членки на ЕС и ще е много трудно те да се променят. Ние ще поставим този въпрос към ЕК на техническата среща, която ще е в четвъртък, но не можем да кажем, че ще има успех в едно такова начинание, допълни Симеонов.
Животновъдите поискаха да се изработят точни и ясни правила при определянето на понятието фермер. Предложението им е това понятие да се отнася за стопани с повече от пет животни, за да може да се прави реално животновъдство. От ръководството на министерството поясниха, че в новия закон за животновъдството, които в момента се подготвя, е записано, че хора с под пет крави и с под 20 овце няма да могат да получават помощи, защото става дума за домашно стопанство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg