EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Министерски рокади в Саудитска Арабия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Министерски рокади в Саудитска Арабия

mail16:33 | 11.05.2016прегледи 821 коментарикоментари 0


Саудитска Арабия смени дългогодишния си министър на петрола Али ал Наими с приближен на все по-влиятелния кралски син принц Мохамед ибн Салман, пише "Блумбърг".

Наими, който е роден през 1935 година, организира няколко намалявания и увеличения на добива на петрол на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), откакто пое петролното министерство през 1995 година.

От служител на петролния гигант Saudi Aramco той става председател на борда на компанията. Бил е свидетел на цена на петрола от 9 долара за барел през азиатската финансова криза в края на 90-те години, както и на скок на цената до 147 долара за барел през 2008 г. и поевтиняване на „черното злато" до 36 долара за барел няколко месеца след фалита на Lehman Brothers.

Слухове, че на Наими най-сетне е било разрешено да се пенсионира, периодично се появяваха на пазара през последните четири години.

Новият министър на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси е Халид ал Фалих. Той е роден в Рияд, но има американско образование и отдавна е споменаван като евентуален наследник на Наими. Кариерата му криволичи през председател на борда на Aramco до здравен министър, докато най-накрая в събота не оглави новото супер министерство, обединяващо енергетика, промишленост и минерални ресурси.

Фалих поема поста в доста по-добра пазарна ситуация в сравнение с януари - цените на петрола се възстановиха спрямо минимумите от 27 долара за барел през януари и достигнаха около 45 долара миналата седмица на фона на перспективата, че пазарът е започнал да се балансира благодарение на по-ниския американски добив, отбелязва „Ройтерс".

Фалих, който е роден през 1960 година, се присъединява към Aramco през 1972 година и учи инженерни науки в университета Texas A&M през 1982 г. по програма, подкрепяна от Aramco.

Фалих вероятно познава всеки главен изпълнителен директор на петролна компания в света, тъй като беше главен преговарящ по саудитска инициатива за съвместно разработване на газови ресурси с водещите петролни гиганти.

През изминалата година, когато Наими внимателно подбираше думите си или въобще не коментираше, Фалих представяше по-често мнението си, че петролният пазар трябва да се балансира чрез ниските цени и че саудитците имат ресурса да чакат.

Фалих заявява, че създаването на работни места и икономическите реформи са основните притеснения на саудитското правителство напоследък, а не обсесията за равнището на цените на петрола.

Този преход понякога отнема години, понякога десетилетия. Сегашните ниски петролни цени ще ни стимулират да ускорим това, посочи той в Давос през януари.

През април саудитското правителство прие план за приоритетните реформи през идните 15 години, които могат да се окажат период на важни икономически промени за богатата на петрол държава.

Представяйки подробности по плана, вторият вицепремиер принц Мохамед ибн Салман съобщи за планирано частично първично публично предлагане на държавната петролна компания Aramco. Той описа страната като пристрастена към петрола и допълни, че под 5 процента от Aramco ще бъдат предложени на публични акционери.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg