EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Минималната ставка в Германия да се повиши

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Минималната ставка в Германия да се повиши

mail15:25 | 29.06.2023прегледи 453 коментарикоментари 0


Германия да повиши минималната си заплата до 12,41 евро (13,51 долара) на час от 1 януари 2024 г. пише в най-новите препоръки на германската комисия за минималната заплата, в която участват представители на работодателите и служителите, предаде ДПА.

Съгласно препоръките на комисията, които обичайно се превръщат в законодателство, следващото повишаване на минималната заплата в Германия ще бъде въведено година по-късно – през 2025 г., когато почасовата ставка трябва да достигне 12,82 евро на час.  

От 1 октомври 2022 г. германските власти вдигнаха минималното заплащане от 10,45 евро на 12 евро на час.

Представители на синдикатите обаче се противопоставиха на предлаганото увеличение на минималната заплата, определяйки го като недостатъчно за засегнатите от високата инфлация работници.

"Резолюцията идва в момент на слаб икономически растеж и устойчиво висока инфлация в Германия, което повдига големи предизвикателства както за компаниите, така и за служителите", пише в решението на комисията за определяне на минималната заплата.

От Конфедерацията на профсъюзите в Германия (DGB) остро разкритикуваха решението. Нейният лидер Щефан Кьорцел, който участва в комисията, заяви, че като се има предвид високата инфлация, номинално увеличение с 41 евроцента всъщност ще представлява огромно намаление на заплатите за около 6 милиона души, работещи на минимална заплата в страната.

Представители на служителите са настоявали за увеличение на минималната заплата до поне 13,5 евро на час. Идеята обаче е била отхвърлена от представителите на бизнеса и председателя на комисията Кристиане Шьонефелд.

За първи път Германия въведе законово установена минимална работна заплата през 2015 г. Първоначално тя бе в размер на 8,50 евро на час, но оттогава ставката бе постепенно увеличавана.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg