EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Минималната заплата в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Минималната заплата в Германия

mail14:30 | 26.03.2014прегледи 1313 коментарикоментари 0


Минималната заплата в Германия ще се прилага към всички с изключение на хората под 18 години и стажантите, според проектозакона на правителството, което за съжаление на работодателите в крайна сметка одобри много ограничени случаи на изключение, предаде Франс прес. Министърката на труда, социалдемократката Андреа Налес си не се вслуша в искания на икономическите среди, които настояваха да се изключи от обхвата на прилагането на минималното заплащане на големи дялове от пазара на труда - от сезонните работници до доставчиците на вестници и начинаещи от бившата ГДР.
Според правителствената програма страната трябва да въведе от 2015 година минимално брутно почасово заплащане от 8,50 евро. След преходен период, най-ниското заплащане ще трябва да се прилага към всички работещи от 2017 година.
Проектозаконът, до който АФП е получил достъп, внесен тази седмица от сътрудниците на Андреа Налес в министерския съвет, в крайна сметка изключва единствено хората под 18 години, стажантите и дългосрочно безработните.
Работодателите ще могат да им плащат по-малко от 8,50 евро на час през първите шест месеца работа, за да се насърчи връщането им на пазара на труда. Изключението за стажанти се отнася само за краткосрочните стажове и задължителните стажове по време на училищното и професионалното обучение. Правителството предпочете да изключи малолетните от програмата, за да се избегне някои от тях да предпочетат да започнат работа вместо професионално обучение. Според 56 процента от германците са на мнение, че въвеждането на минимално заплащане ще укрепи германската икономика срещу 40 процента на обратното мнение, показва допитване, поместено във в. "Велт". Федерацията на селскостопанските производители предупреди за опасност от поскъпване на ягодите, виното и аспержите, ако законът бъде приет в този му вид. Фермерите масово прибягват до ниско платени сезонни работници за брането на тези продукти, много ценени в Германия.
Проектозаконът може да бъде променян в зависимост от възраженията на някои от министрите. Той трябва да бъде одобрен на министерски съвет на 2 април и след това внесен за гласуване в Бундестага.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg