EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Милиони левове загуби за врачанската болница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Милиони левове загуби за врачанската болница

mail16:31 | 17.08.2016прегледи 1845 коментарикоментари 0


Рекордна загуба от 2,7 милиона лева за 2015 г. е натрупала Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ "Христо Ботев" във Враца, съобщи новият изпълнителен директор на лечебното заведение Орлин Цветков.

Той уточни на пресконференция на новия Съвет на директорите на болницата, че числата са от финансовия отчет за предходната година. Общият размер на задълженията на най-голямото лечебно заведение в областта към средата на 2016 г. са 11,8 милиона лева, като над 8,2 милиона са краткосрочните задължения към доставчици, каза още Орлин Цветков. Той посочи за сравнение, че през 2009 г., когато също е имало смяна на ръководството, общите задължения са били 4 милиона лева, като краткосрочните са били над 2,8 милиона лева. Смяна в ръководството е имало и през 2013 г., а тогава задълженията към доставчици са били 4,4 милиона лева, допълни той.

Болницата във Враца, която изпълнява функциите на областна, а има и отделения, които са единствени в Северозападна България, няма да бъде закрита, въпреки тежкото й финансово състояние, заяви д-р Валери Симеонов, член на съвет на директорите и завеждащ отделението по бъбречни болести. Той посочи, че вероятно ще бъдат преструктурирани и обединени някои от отделенията в лечебното заведение, но без да се съкращават лекари и медицински служители и като се запази обема медицинска дейност.

Подготвя се оздравителен план, който ще бъде представен в Министерството на здравеопазването до 29 август, посочи изпълнителният директор на болницата. По думите, целта е съкращаване на разходите, но ако има съкращения на персонал, то ще се започне с намаляване на администрацията. Водят се преговори за разсрочване на задълженията и вече са постигнати споразумения с местната топлофикация и НАП, уточни той. Орлин Цветков допълни, че са осигурени средства за забавените с месец трудовите възнаграждения на персонала на лечебното заведение.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg