EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Милиарди евро за наука и МСП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Милиарди евро за наука и МСП

mail16:00 | 10.07.2012прегледи 834 коментарикоментари 0


Европейската комисия оповести последния и най-мащабен до момента кръг от покани за представяне на предложения в областта на научните изследвания по Седмата рамкова програма (РП7). Общо 8,1 милиарда евро ще бъдат отпуснати за проекти и идеи, които ще повишат конкурентоспособността на Европа и ще помогнат за решаването на такива проблеми, като здравето на човека, опазването на околната среда и намирането на нови решения за справяне с все по-трудните предизвикателства,
свързани с урбанизацията и управлението на отпадъците. Това се посочва в съобщение на Еврокомисията.
Отпуснатите средства, за които могат да кандидатстват организации и предприятия във всички държави от ЕС и в страните партньори на Общността, представляват по-голямата част от предложения от ЕС за 2013 г. бюджет за научни изследвания, който възлиза на 10,8 милиарда евро.
Общо 4,8 милиарда евро са предназначени за приоритети в сферата на научните изследвания. Индустриалните иновации ще бъдат подпомагани чрез близки до пазара дейности като пилотно въвеждане, демонстрации, стандартизация и трансфер на  технологии. На малките и средните предприятия (МСП) ще получат до 1,2 милиарда евро. Около 2,7 милиарда евро ще помогнат за утвърждаването на Европа като световен притегателен център за изследователите, най-вече чрез отпускането на индивидуални стипендии от Европейския съвет за научни изследвания (1,75
милиарда евро) и чрез дейностите по програмата "Мария Склодовска-Кюри" (963 милиона евро) за обучение и мобилност на изследователи.
За да може отличната научноизследователска дейност да бъде по-широко разпространена, в момента се подготвя нова инициатива "Катедри на Европейското научноизследователско пространство". С пилотна покана, за която е предвиден бюджет от 12 милиона евро, ще бъдат избрани общо пет "Катедри на Европейското научноизследователско пространство", които ще бъдат разкрити в университети или други научноизследователски институции в по-слабо развити региони в пет различни държави от ЕС. За да могат да разкрият такава катедра, институциите трябва да докажат, че са способни да допринасят за постигането на големи резултати, като предоставят необходимата база и спазват принципите на европейското научноизследователско пространство, например принципа на открития подбор.
Повечето покани за представяне на предложения (покани за участие в търгове за финансиране) ще бъдат публикувани утре, а през есента ще бъдат обявени още няколко специфични покани за представяне на предложения.
Набелязаните в настоящата покана тематични приоритети в сферата на научните изследвания включват около 155 милиона евро за инициативата "Океани на бъдещето" за подпомагане на устойчивия растеж в мореплаването и морския сектор; около 365  милиона евро за технологии, които ще преобразят градските зони в устойчиви "интелигентни градове и общности"; близо 147 милиона евро за борба с нарастващия брой устойчиви на лекарства бактерии, както и почти 100 милиона евро за иновативни решения във връзка с управлението на сладководните ресурси.
Поканите за представяне на предложения са насочени също към определените в "Програма в областта на цифровите технологии" цели за финансиране на научните изследвания в сферата на информационните и комуникационните технологии, като за  приоритета "Информационни и комуникационни технологии" са предвидени почти 1,5 милиарда евро.
Ще бъдат отпуснати около 970 милиона евро за финансиране на малки и средни предприятия в сферата на научните изследвания. Сред другите мерки са допълнителни 150 милиона евро за гаранции за привличането на кредити от 1 милиард евро за този вид предприятия (с не повече от 500 служители).
Очаква се обявените днес 8,1 милиарда евро да привлекат още 6 милиарда евро публични и частни инвестиции за научните изследвания, да увеличат заетостта с 210 000 работни места в краткосрочен план, а в срок от 15 години да генерират още 75  милиарда евро под формата на растеж.
Седмата рамкова програма, открита през 2007 г., е с общ бюджет от 55 милиарда евро за научни изследвания и иновации. Досега чрез нея са подпомогнати около 19 000 проекта с над 79 000 участници (университети, научноизследователски организации и предприятия) във всички държави от ЕС, като общите инвестиции по линия на ЕС възлизат до момента на 25,3 милиарда евро. Прогнозата е, че до 2013 г. програмата ще подпомогне пряко кариерите на около 55 000 изследователи, се отбелязва в съобщението.

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg