EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мизерни условия при производство на взривове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мизерни условия при производство на взривове

mail12:37 | 01.03.2010прегледи 796 коментарикоментари 0


Нивото на осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в проверените единадесет предприятия за производство и употреба на промишлени взривни материали  е незадоволително, сочат данните от инспекциите, проведени в периода 9 -12 февруари 2010 година, съобщава Национална агенция  Главна инспекция на труда. Формално изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд са изпълнени, като във всички предприятия са назначени длъжностни лица по безопасност и здраве при работа (БЗР), изготвени са оценки на риска на работните места, разработени са програми за намаляване и отстраняване на риска на работните места, осигурено е обслужване от служби по трудова медицина, редовно се провеждат задължителните инструктажи.
Технологичните процеси създават висок професионален риск, защото се работи непосредствено с взривни вещества. Използваното работно оборудване и прилаганите технологии предопределят полагането на много ръчен труд. В подготвените програми за намаляване или отстраняване на риска при работа не са залегнали ефективни мерки за промяна на технологиите и намаляване на вредностите в работната среда. Изготвените оценки на риска не отчитат в достатъчна степен спецификата и фактическото състояние на конкретните предприятия, непълно и неточно се оценяват рисковете, свързани с работното оборудване и използваните вещества. Допуска се работа, която включва контакт с опасни химични агенти, без да е направена комплексна оценка на риска за здравето и безопасността на работещите. Съхраняват се големи количества взривни материали във връзка с предстоящата им утилизация (разснарядяване и преработката им във вторични суровини), но процесът утилизация е много по-рисков, отколкото производството на боеприпаси и съдържа опасност от възникване на инциденти по време на работа.
За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 82 задължителни за изпълнение от работодателите предписания, съставени са 4 акта за търсене на административно - наказателна отговорност и е въведен специален режим за безопасна работа в два работни участъка.
Главна инспекция по труда продължава осъществяването на строг контрол по спазване на законовите изисквания за осигуряване на безопасност и здраве при работа в тези високо рискови производства. Непосредствено след изтичане сроковете на дадените предписания предприятията ще бъдат проверени отново, за да се установи дали са изпълнени предписанията за отстраняване на допуснатите пропуски и нарушения.
При установяване на системни нарушения, които излагат на опасност живота или здравето на работещите, Главна инспекция по труда ще сезира Прокуратурата. 
  
  
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg