EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МИЕ бенефициент по ОП „Техническа помощ“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МИЕ бенефициент по ОП „Техническа помощ“

mail09:30 | 13.06.2013прегледи 981 коментарикоментари 0


Министерството на икономиката и енергетиката е най-новият бенефициент по Оперативна програма „Техническа помощ“. Решението беше взето на Комитета за наблюдение на програмата, в рамките на който беше представен и годишният доклад за изпълнението й през 2012 г. Като бенефициент по програмата МИЕ ще получи финансиране за разработването на приложим модел за електронно възлагане на обществени поръчки в България, а експерти от АОП ще участват активно в управлението на проекта.

До момента по ОП "Техническа помощ" са договорени средства в размер на над 105,3 млн. лв. или близо 95% от общия й бюджет, като ръстът на договаряне е около 28% спрямо края на 2012 г. Размерът на реално изплатените средства възлиза на 45,7 млн. лв., което е повече от 40% от всички средства по програмата, докато сертифицираните са близо 24%.
„Въпреки задоволителния темп във финансовото изпълнение до момента, съществува риск наличният ресурс за 2013 г. да не бъде оползотворен напълно“, заяви Ирена Първанова, директор на дирекция „Оперативна програма „Техническа помощ“ в Министерски съвет. „Трябва да се има предвид фактът, че същинското разгръщане капацитета на програмата е в периода 2011 г. - до сега, което е видно и от годишните доклади и финансовото изпълнение на програмата.“ Според предварителните изчисления съществува риск близо 5,7 млн. евро да бъдат освободени от ангажимент и да не могат да бъдат използвани. „Причината за тази тенденция е, че според правилото N+3/N+2 през 2013 г., за разлика от миналите години, трябва да бъдат сертифицирани разходи, в размер на финансовия ангажимент по програмата за 2010 и 2011 г.“, обясни Първанова. „Сега е важно усилията на всички ни да бъдат концентрирани не само върху реалното изпълнение, но и върху мерки за намаляване на риска от автоматично освобождаване на средства“, заяви още тя, като добави, че трябва да бъде направено максималното, за да не се допуска администрацията да задлъжнява спрямо потенциалните изпълнители. Като конкретни мерки за преодоляване на този риск Ирена Първанова посочи разработването на детайлен график, чрез който екипът на ОП „Техническа помощ“ следи изпълнението на проектите на ежемесечна база и предприемането на своевременни действия.
„2013 г. е изключително интересна, а редом с това и не лесна - не само заради застъпването в целите по правилото N+3/N+2, но и поради необходимостта работата по успешното изпълнение на програмата да се осъществява паралелно с активното програмиране на новата програма ОП „Добро управление“ 2014-2020 г.“, която ще обединява настоящите оперативни програми „Техническа помощ“ и „Административен капацитет“, заяви Ирена Първанова. Тя подчерта, че се работи активно за определяне на приоритетите и мерките, които ще се финансират през програмен период 2014-2020 г.. „За целта на качественото планиране на следващия програмен период е от ключово значение Централното координационно звено за управление на средствата от ЕС да изготви възможно най-скоро всички документи, които регламентират хоризонталните въпроси и взаимодействието между въвлечените в процеса страни и институции“, добави Ирена Първанова. „Само така ще бъдем в състояние да разработим в срок оперативните програми и да пристъпим към реално изпълнение на проекти от новата финансова рамка още в началото на 2014 г.“
Допълнителна информация
ОП „Техническа помощ“е от ключово значение за цялостния процес на реализиране на оперативните програми в България, тъй като осигурява подкрепа за структурите с хоризонтална компетентност, участващи в координацията, управлението и контрола на Структурните инструменти в България. Тя е най-малката програма от гледна точка на финансови ресурси с общ бюджет от 56 819 427 млн. евро, от които 48 296 513 млн. евро са съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие.
 Източник: Секретариат на КН на ОПТП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg