EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Миграционният натиск към България = 17 души

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Миграционният натиск към България = 17 души

mail15:32 | 07.03.2016прегледи 1489 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов съобщи, че снощи миграционният натиск на българската граница е бил 17 човека. Вече е незначителен, защото съоръженията стават все по-големи, поясни той пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в срещата ЕС-Турция и в извънредния Европейски съвет.
Към момента мисля, че сме от спокойните държави. Самите потоци знаят, че България добре пази границата и търсят най-лесната за пробив ограда, добави премиерът. На въпрос дали не съществува опасност потоците да се насочат към нашата страна след затварянето на пътя през Балканите премиерът отговори, че затова у нас са били проиграни занятия и учения, изградени са съоръжения. Тук има парадокс - пазим шенгенски граници по шенгенски образец, а не сме в Шенген, надявам се тази година този парадокс да бъде приключен. Надявам се днес да имаме успокояващи новини за европейците и честна позиция за тези, които идват от Сирия, Ирак, заяви Борисов.
Нови пътища сигурно ще се отварят - има през Финландия и през Норвегия, откъде ли не. Не направихме ограда с Гърция, както Вишеградската четворка предлагаше, защото винаги сме твърдели, че на гърците трябва да се помогне. Към момента можем да бъдем спокойни като народ, но в същото време трябва да бъдем изключително бдителни, затова сме поставили достатъчно съоръжения и апаратура, която в дълбочина да покрива териториите и ако идва вълна, превантивно да я спрем, поясни премиерът.
Борисов уточни, че се разчита на мобилните термокамери, а и Великобритания и други държави могат да помогнат с допълнителна техника. Той добави, че е разговарял със заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева за осигуряването на финанси, ако е необходимо. До момента не поставям ребром въпроса за финансите, защото България доказва, че може да пази шенгенска граница, посочи премиерът.
Позицията на правителството е, че всички външни граници трябва да се затворят, да се минава само през официалните ГКПП. Надявам се днес това да бъде финализирано, Турция, за парите, които ще получи, да си изпълнява ангажиментите, Гърция да си изпълни ангажимента. Корабите на НАТО вече са в териториалните води между Турция и Гърция, отбеляза премиерът.
Надявам се след днешния съвет да успокоим всички граждани на Европа, посочи той. Премиерът съобщи, че към момента двустранното споразумение за реадмисия между нашата страна и Турция се прилага.

Още новини от Брюксел

Австрийският канцлер Вернер Файман настоява, че балканският миграционен маршрут, който води към Северна Европа, трябва да бъде затворен, предаде ДПА.
Позицията му показва, че на срещата на върха ЕС-Турция в Брюксел ще се разгори битка по този въпрос, отбелязва агенцията.
Мога съвсем ясно да ви заявя, че "ние ще затворим всички маршрути, включително балканския", каза Файман пред журналисти в белгийската столица.
Европейският съюз не бива да разчита на Турция, за да преодолее кризата с мигрантите, а да гарантира самостоятелно защитата на външните си граници, каза Файман, цитиран от ТАСС. Той заяви, че ЕС не трябва да жертва политическите си принципи и да променя позицията си по въпроса за облекчаване на визовия режим и влизането на Турция в съюза.
Хърватският премиер Тихомир Орешкович, която страна също се намира на т. нар. балкански път, даде да се разбере, че и той ще настоява посланието от срещата на ЕС да е "че балканският маршрут" ще бъде затворен.
Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) приветстват решимостта на ЕС да затвори балканския маршрут за бежанците от Близкия изток и Северна Африка, предаде ТАСС.
Позицията на регионалната група бе изразена днес пред журналисти от чешкия премиер Бохуслав Соботка, който сега е неин председател.
Много се радвам, че в проекта за заключителен документ на срещата е написано, че балканският път за нелегалната миграция се затваря. Соботка припомни, че вишеградската четворка отдавна е предупреждавала партньорите си от ЕС, че трябва възможно най-бързо да се затворят за нелегалните бежанци транзитните трасета през Балканите. Анкара трябва да изпълнява задълженията си за спиране на наплива на мигранти в ЕС и да приема на своя територия всички връщани икономически мигранти, които нямат право на убежище в съюза, добави чешкият премиер.

Великобритания няма да се присъедини към предлаганата обща система на ЕС за предоставяне на убежище, заяви днес британският премиер Дейвид Камерън при пристигането си в Брюксел, предаде Ройтерс.
По думите му Лондон има категорично мнение по въпроса за единна процедура за приемане на бежанци. "Ние имаме свой подход към даването на убежище, свой начин да правим тези неща, да пазим границите си" каза той.
Същевременно Камерън отбеляза, че Великобритания ще бъде засегната от мигрантския поток, дори и ако напусне Европейския съюз след референдума през юни. "Даже и вън от ЕС ние ще бъдем засегнати от миграционна криза като тази. Но в края на краищата ние пазим нашите граници и нашия начин да правим нещата, защото имаме най-доброто от двата свята", заключи той.
Според съществуващата в Европейския съюз система за предоставяне на убежище, известна под името дъблински правила и прилагана във Великобритания, отделните страни членки трябва да регистрират и обработвани национална база заявленията на кандидатите за убежище и тази отговорност пада върху първата страна от ЕС, в която е влязъл кандидатът. Една евентуална бъдеща система можа да централизира подадените заявления за убежище в целия съюз. Това е един от предложените подходи за предотвратяване на повторение на настоящия миграционен натиск върху страни като Гърция и Италия, приели непропорционално големи количества мигранти, припомня Ройтерс.
Камерън прикани лидерите на страните членки да се съсредоточат върху борбата с криминалните групи, които извършват трафик на незаконни имигранти, предаде ДПА.
В съобщение на "Даунинг стрийт", разпространено преди срещата на върха на ЕС в Брюксел, британският премиер казва, че ще прати британски боен кораб и военен хеликоптер в Егейско море, за да подсили пребиваващите там сили на НАТО. Според него задачата на десантния кораб "Маунтс бей" и хеликоптера "Уайлдкет" ще бъде възможност за възпиране на трафикантите и ще прати на мигрантите, тръгнали към Европа, "ясното послание", че ще бъдат върнати.
Камерън окачествява настоящата миграционна криза като "най-голямото предизвикателство пред Европа днес" и казва, че на форума в Брюксел ще настоява за оказване на помощ на Турция, за да спре тя притока на мигранти от Сирия. По думите му трябва да се помогне също и на Гърция "да ускори процеса по обработката на заявленията на мигрантите и да връща незаконните мигранти в страните, откъдето произхождат".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165