EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мигранти вандалстват в Харманли + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мигранти вандалстват в Харманли + видео

mail10:20 | 25.11.2016прегледи 4421 коментарикоментари 0


Следователи, прокурори и криминалисти влизат в бежанския център в Харманли, за да изясняват самоличността и мотивите на провокаторите на напрежението там. 24 ранени полицаи и около 300 мигранти, заснети да нарушават обществения ред - това е равносметката след напрегнатата нощ там.

Премиерът Бойко Борисов също бе в Регистрационно-приемателния център в Харманли.

На всички, извършили вандалски действия в бежанския лагер в Харманли, ще бъдат повдигнати обвинения. Това увери премиерът в оставка Бойко Борисов, който спешно пристигна в лагера в Харманли след възникналите безредици там снощи, съобщи bTV. Борисов призова да бъдем внимателни, когато някой призовава за физическа саморазправа с мигрантите след бунта, защото по думите му мрежите на ИДИЛ много внимателно следят и “Фейсбук”, и това, което излиза по новините. „Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки”, предупреди той. “Такива, които се правят на големи герои, да знаят, че след подобно поведение могат да изложат на риск огромни маси от населението”, допълни той. „Засичаме едновременни действия в Европа и тук. Трябва да бъдем много внимателни”, посочи още той. Според него е възможно бунтът да е организиран отвън. Като аргумент той посочи факта, че самите мигранти са пуснали снимки в социалните мрежи. „Всеки от тях държи мобилен телефон”, отбеляза Борисов. „С голямо притеснение знам как гледат телевизия, влизат в интернет и задействат своите клетки”, изтъкна Борисов. Тази нечовешка война, която се води в Сирия и в арабския свят, доведе до истинско бедствие. Няма сила, която да спре бягащите от войната хора, това е съдбата на Европа, допълни министър-председателят в оставка. Той съобщи, че бунтът е предизвикан предимно от афганистанци. „Афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват”, заяви той. По думите на Борисов 250 полицаи и жандармеристи е трябвало да усмирят многократно по-голяма група. Той уточни, че го казва, защото е убеден, че в следващите дни ще се говори за полицейско насилие и превишаване на самоотбраната и ще се пита защо са използвани гумени куршуми и помощни средства. Борисов допълни, че това е разписано в закона в случаи на масови безредици. „Вътре няма нито един прозорец здрав”, изтъкна премиерът в оставка. Той е разговарял с главния прокурор и още тази нощ започват огледи от следователи и прокурори. „На всички, които са извършили вандалски действия, ще им бъдат повдигнати обвинения”, увери Борисов. Борисов обяви, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан. Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип, увери той.

Ситуацията към 20.00 часа

Между четирима и шестима полицаи са ранени при сблъсъците в лагера в Харманли, които се избухнаха с нова сила в 20.00 часа. Задържани са 40 от разбунтувалите се чужденци. Предполага се, че те са били главните подстрекатели на бунта.Това съобщи пред Канал 3 главният секретар на МВР Георги Костов.

Размириците по никакъв начин не се провокират от служителите на МВР. Служителите на МВР ще отговорят с необходимата сила и респект, закани се той от мястото на сблъсъка.Върху жандармеристите и полицаите се е изсипала канонада от камъни, каза още главният секретар на МВР.

Костов уточни за по-сериозно пострадал от удар в главата жандармерист от Плевен. Надявам се да се размине само с шевове, изказа надежа за пострадалия Костов. Преди брифинга му линейка напусна обсега на лагера, очевидно откарвайки ранените униформени.Костов поясни, че няма информация за ранени мигранти.

Срещу мигрантите са били използвани използвани халосни патрони. Не е използван сълзотворен газ, а водно оръдие и помощни средства – гумени патрони. Майки с деца не са участвали в безредиците.

Унищожено е огромно количество държавно имущество в лагера в Харманли, допълни още главният секретар на МВР.Георги Костов разказа и как е започнало всичко тази вечер, когато напрежението ухна с нова сила.."Колегите бяха подготвени за реакция. Явно протестиращите мигранти вътре в центъра бяха направили организация, така че в тъмната част на денонощието да предизвикат ескалация на напрежение, така че да влезе в емисиите ви", каза Костов.

Мигрантите, настанени в Регистрационно-приемателния център в Харманли, се разбунтуваха срещу наложената им забрана свободно да напускат лагера. Бунтът е започнал по обяд, а на място веднага е осигурено засилено полицейско присъствие, съобщи агенция Фокус. Недоволните от забранителния режим запалили гуми и дори замервали с камъни жандармеристите. За да се избегне разрастване на напрежението, на място са изпратени полицаи и жандармеристи, както на област Хасково, така и от съседните дирекции на МВР. Малко по-късно положението е овладяно, а след стихването на напрежението са започнали и преговори между представители на протестиращите и Държавната агенция за бежанците. За щастие няма информация за пострадали при безредиците.

Бунтът в РПЦ-Харманли предизвика мигновени политически реакции. Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи случващото се като последица от „неадекватна политика по темата“. По думите ѝ БСП е първата политическа сила, алармирала за тези проблеми. „Като нехаят и само се тупат в гърдите колко много са свършили, дотук ще се стигне“, заяви Нинова и подчерта, че превръщането на приемателния център в затворен тип е закъсняла реакция.
От Патриотичния фронт пък призова за репресивна реакция срещу бунта на бежанците в лагера в Харманли, и настояща вътрешния министър да я организира незабавно.„За нас трябва да има бърза, адекватна реакция на силите на реда, безкомпромисна“, посочи депутатът Искрен Веселинов. Според него всички тези, които палят и демонстрират неуважение към българския закон, трябва да бъдат репатрирани в най-спешен порядък.

Междувременно във Фейсбук се появи клип със запис на размириците в Харманли.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg