EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

МЗХ стартира пилотни търгове за дървесина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МЗХ стартира пилотни търгове за дървесина

mail12:10 | 06.04.2015прегледи 973 коментарикоментари 0


Мораториумът върху износа на дървесина е в сила от 10 март и е твърде рано да се направят заключения за резултата по прилагането на забраната. Освен това, Министерството на земеделието и храните е поело ангажимент в тримесечния срок на действие на мораториума да извърши необходимите промени в нормативната уредба, с които да се повиши контрола и ефективността при опазване на горските територии, каза в интервю за БТА ресорният заместник-министърът доц. Георги Костов. Той информира още, че законодателните предложения са готови и предстои общественото им обсъждане.
От тази година МЗХ стартира пилотни търгове за сключване на дългосрочни договори - до 5 години, за продажба на дървесина, с което се цели стимулиране на малкия и среден местен бизнес чрез осигуряване на необходимата суровина и постигане на по-голяма добавена стойност към крайния продукт след преработката на обла дървесина, поясни доц. Костов.
Освен това от Дирекция "Развитие на горския сектор" в МЗХ са категорични, че през последните 40 години се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на залесените горски територии, които към настоящия момент са 3,811 милиона хектара. Общо 173 мобилни екипа се грижат за опазване на горските територии към държавните горски предприятия, а от януари т. г. е сключено споразумение между МЗХ и МВР за съвместна дейност по опазване на тези територии. От МЗХ предупреждават, че закупувайки дървесина, която не е маркирана с контролна горска марка и непридружена с документ, доказващ законния й произход, гражданите стават съучастници с нарушителите, извършващи незаконна сеч в горите и по този начин попадат под ударите на закона.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg