EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МЗХ опровергава „Фигаро”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МЗХ опровергава „Фигаро”

mail15:30 | 07.01.2013прегледи 858 коментарикоментари 0


Няма голф игрища или военни терени в България, които да са получавали директни плащания, заявяват от Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ по повод на публикация във френския вестник "Фигаро". Според публикацията, цитирана в съобщението от МЗХ, "в България властите одобряват без ограничения земи, на които  земеделската дейност е много ограничена и дори несъществуваща - например парцели, през които преминават стада или диви животни. Става въпрос за голф игрища или военни терени, които са получили 4,25 милиона евро за 25 000 хектара".
Информацията, цитирана от в. "Фигаро", представлява извадки от доклад на Европейската сметна палата (Специален доклад номер 16 от ноември 2012 г. от одит относно "Ефективност на схемата за единно плащане на площ като преходна система за подпомагане на земеделските производители в новите държави членки"), се  посочва в съобщението. Отбелязва се, че статията във в. "Фигаро" некоректно прави връзка между текст, отнасящ се за други страни, и България.

Материалът се опира основно на т. 21 и т. 24 от доклада, в които се казва: "21. Както и в случая на СЕП, Палатата идентифицира бенефициенти на помощта по СЕПП, които са извършвали само незначителна земеделска дейност. Между тях са агенции за недвижими имоти, летища (Полша и Румъния), горски стопанства, сдружения на ловци, риболовни сдружения или ски клубове (Унгария, Полша и Словакия). Комисията и посетените държави членки не са разполагали с информация нито за броя на тези случаи, нито за финансовото им отражение. Като пример за наличието на подобни случаи Палатата посочва Полша, където по време на кампанията за 2010 г. 1 345 ловни сдружения законно са получили помощ по СЕПП в размер на 2,54 милиона евро за 19 000 ха земеделска земя. По подобен начин в Унгария 337 ловни сдружения са получили повече от 1 милион евро помощ по СЕПП за 7 000 ха земеделска земя."
"24. Приложимите за СЕП разпоредби не позволяват извършването на плащания за земя, която не е използвана предимно за земеделска дейност. Подобни правила не съществуват за СЕПП. В Унгария органите са извършвали плащания по СЕПП за постоянни пасища, собственост на държавата и предназначени за военно обучение. Националните органи не са успели да изяснят обаче дали пасищата са били изключително използвани за обучения, или поне частично за земеделски дейности (паша на овце). Палатата изчислява, че през 2010 г. 4,25 милиона евро са били изплатени за 25 000 ха военни терени.", цитират от МЗ. Както се вижда от цитатите, България не фигурира в тези точки, тъй като такива случаи в България не са установени. За страната ни е направено уточнението, че "законодателството на ЕС не пояснява по-подробно понятието "добро земеделско състояние" (ДЗС). По време на одита единствено в България са били приети ясни стандарти, дефиниращи това състояние" - пише в съобщението от МЗХ.


 


Тагове: МЗХ, Фигаро
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg