EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

МЗ: Болниците няма да са търговски дружества

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МЗ: Болниците няма да са търговски дружества

mail14:35 | 12.04.2016прегледи 1010 коментарикоментари 0


Здравното министерство търси под каква юридическа форма болниците да престанат да бъдат търговски дружества, заяви преди ден заместник-министърът Ваньо Шарков на конференция за доходите в здравния сектор. От КНСБ предложиха да се създаде нормативна уредба за регулиране дейността на лечебните заведения по модел на Франция и Германия.  Според Шарков неравномерното заплащане на медиците се дължи в известна степен и на статута на лечебните заведения, които в момента се регистрират по Търговския закон:

По отношение на Търговския закон, абсолютно съм съгласен. Опитваме се да намерим чисто юридическата страна и сме готови на всякакво съдействие от страна и на КНСБ, и на "Подкрепа", това нещо да можем да го случим. Големият проблем със задълженията на тези лечебни заведения и как се излиза от тях, но безспорно това, което трябва да направим, е да вървим към Колективния трудов договор, да постигнем добра договорка в него, от която да не може да се слиза на по-ниско ниво. Труден е разговора с работодателските организации, съгласен съм, защото винаги досега се казваше: "Министерство на здравеопазването не може да ни каже какви заплати да даваме в нашите болници, все пак ние сме търговски дружества". Затова този разговор е изключително труден.

 

Стратегическа цел на Министерството на здравеопазването е статутът на болниците като търговски дружества да бъде премахнат, заяви днес и министър Петър Москов във Велико Търново. По думите му все още няма публичен план как може да бъде реализирана идеята, тъй като на дневен ред е решаването на проблема с натрупаните дългове на лечебните заведения, които възлизат на стотици милиони левове. Министър Москов посочи, че е крайно време лекарите да се разделят от търговците. За лекарите трябва да има добро възнаграждение и достойни условия за работа, а за търговците да се грижи невидимата ръка на пазара, отбеляза той.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820