EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Метрото обедини древна и модерна София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Метрото обедини древна и модерна София

mail11:45 | 30.08.2012прегледи 741 коментарикоментари 0


Разкриването на древната история на София подкрепя кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година. Това каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова при посещение на финалния етап от подготовката на изложба, свързана с историята на града в метростанция „Сердика ІІ”, съобщи пресцентърът на общината. Пътуващите с втори лъч на софийското метро ще могат да видят съдове от глина от праисторията и археологически каменни находки от античността.
Близо 6 млн. лева са инвестирани от столичното метро в археологическите разкопки при метростанция „Сердика II”, посочи Йорданка Фандъкова.

Изложбата ще бъде открита с пускането на втория лъч на метрото на 31 август и ще може да се види от всички хора, преминаващи през метростанцията. Древната история на Сердика, с която можем да се гордеем, ще е достъпна за жителите и гости на града. В експозицията са показани афиши за цирк, изграждане на водопровод, керамични съдове.
По думите на кмета на София нашата задача и днес е да изграждаме града и да го развиваме.
Изложбата е организирана от Столичната община, Общински културен институт “Музей за история на София”, Националния археологически институт с музей на БАН и “Метрополитен” ЕАД.
В 12 специално изградени витрини, ще бъдат показани културни ценности и богат илюстративен материал от фондовете на Общинския културен институт “Музей за история на София” и Националния археологическия музей при БАН.
София – столицата на България, е възникнала на кръстовището на основни европейски пътища, свързващи Западна Европа с Мала Азия и Близкия Изток, Балтийско с Егейско море; край топъл минерален извор. Градът преживява както епохи на спокойствие и разцвет, така и бурни исторически промени. Независимо от превратностите на времето, мястото на градския център не се е променило до днес.
Благоприятните природо-географски дадености са допринесли за твърде ранното заселване на Софийското поле. Доказателство за това е селището от Новокаменната епоха (Неолит – VI – V-то хил.пр.Хр.), открито в днешния квартал Слатина. За живота на неговите обитатели свидетелстват както многобройните археологически находки, така и останките от просторно жилище – едно от най-големите, разкрити в Европа.
Името “Сердика”, което античните автори отбелязват, идва от тракийското племе “Серди”, заселило се в софийското поле.
След 45-та година сл. Хр. селището преминава административно към новообразуваната римска провинция „Тракия”. При император Траян (от 98г. до 117г.) то получава самостоятелно управление, а в официалните надписи е наречено “най-блестящият град на сердите”.
През ІІ- ІV век градът преживява периоди на разцвет.
Проектът за пространственото и художественото оформление на изложбата и неговата реализация е дело на проф. Божидар Йонов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg