EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Метрото е проектът на десетилетието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Метрото е проектът на десетилетието

mail07:15 | 22.03.2018прегледи 5942 коментарикоментари 0


Софийското метро е най-успешният инфраструктурен проект на десетилетието (2007-2017). Призът бе връчен на столичния кмет кмета Йорданка Фандъкова от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на специална церемония в София.

Проекти от енергийната инфраструктура бяха включени в селекцията за първи път през тази година. Годишната награда спечели проектът за модернизация на компресорните станции "Лозенец", "Ихтиман", "Петрич" и "Странджа", реализиран от "Булгартрансгаз" ЕАД, в партньорство с "Главболгарстрой" АД. Проектът е на стойност 220 млн. лв. и бе изпълнен както с привлечено европейско финансиране, така и със собствени средства на газовия оператор. Първият етап от него приключи през 2016 г. През втория етап, който се планира да продължи до 2021 г., ще бъдат подменени мощности в компресорните станции "Лозенец", "Петрич" и "Ихтиман". Наградата връци министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев връчи наградата на победителя в категория „Транспортна железопътна инфраструктура“. С първа награда в категорията бе отличен проект „Модернизация на железопътен участък Септември-Пловдив, част от Трансевропейската железопътна инфраструктура, Позиция 3: Стамболийски-Пловдив“.

Бяха отличени още два проекта на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“ – „Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България-Пловдив” и „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив-Свиленград по коридори IV и IX, Участък Първомай-Свиленград”.

2 проекта на Агенция „Пътна инфраструктура“ бяха отличени  за принос в развитието на инфраструктурата на България. За победител в категорията журито определи строителството на път II-18 „Софийски околовръстен път – Западна дъга в участък от км 0+780 до км 6+309“, а призът спечели Агенция „Пътна инфраструктура“ като възложител на  строителство , а компанията “Джи пи груп“ – за изпълнител на обекта. Втората награда е за рехабилитацията на пътя Асеновград - Смолян, реализирана по програма "Транзитни пътища V". Наградите връчи заместник- министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев.

Отличените проекти по категории са:

Категория „Транспортна пътна инфраструктура“:

Първа награда – Софийски околовръстен път - Западна дъга

Втора награда – България Транзитни пътища, Лот 14 „Асеновград - Смолян“

Трета награда – Обновяване на градска жизнена среда в Северна промишлена зона и Южна промишлена зона, Бургас

Категория „Транспортна железопътна инфраструктура“:

Първа награда – Модернизация на железопътен участък Септември-Пловдив, позиция 3: Стамболийски-Пловдив

Втора награда – Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив“

Трета награда – Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив - Свиленград

Категория „Енергийна инфраструктура“:

Първа награда – Модернизация на компресорни станции Лозенец, Странджа, Петрич, Ихтиман чрез интегриране на нискоемисионни газтурбокомпресорни агрегати

Категория „Градска среда“:

Първа награда – Градска среда - Габрово (първи, втори и трети проект)

Втора награда – Реставрация, консервация, експортиране и благоустрояване на археологически парк „Западна порта на Сердика“

Трета награда – „Старият мост: мост межу поколенията“, Свиленград

Категория „Екологична инфраструктура“:

Първа награда – „Интегриран воден проект град Банкя”

Втора награда – Възстановяване водопроводимостта на източен охранителен канал, квартал Аспарухово, Варна

Infrastructure Bulgaria Awards 2018 на "Градът Медиа груп" е една от най-престижните инициативи за отбелязване приноса в развитието на инфраструктурата на България. Наградите се връчват на всеки две години, като за първи път е учредена и награда на десетилетието. Специалното издание тази година се осъществява под патронажа на министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 в партньорство с министерствата на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на енергетиката.
Официален гост на събитието е била Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент.
Номинираните проекти, участващи в инициативата, са завършени в периода 2016-2017 година и са изградени в последните 10 години - периода от влизането на България в Европейския съюз.

Тази година отличията са в 5 категории, а победителите са определени от 17-членно авторитетно жури.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886