EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Метрото до "Бизнес Парк" работи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Метрото до "Бизнес Парк" работи

mail08:05 | 09.05.2015прегледи 2536 коментарикоментари 0


На 8-ми май бе открит участъкът на софийското метро до Бизнес парка в квартал „Младост“. Новите станции и трасето се финансират по ОП „Транспорт“,  със съфинансиране  от Европейския фонд за регионално развитие. Дължината на участъка е около 3 км, с 3 метростанции - част от разширението на линия 1. Участъкът бе открит от президента Росен Плевнелиев, като в церемонията взеха участие премиерът Борисов, вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева, министри, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Българите обичаме да се оплакваме от проблемите, от липсата на перспектива, от проваления преход. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриване на продължението на метрото. "Добре е обаче от време на време да си спомняме къде бяхме и откъде стартирахме. Аз си спомням. Гражданите на "Младост" също си спомнят. Добре е да си спомним, че преди години в ж.к. "Младост 4" имаше бунища, изхвърлени панели от строителството на панелките, глутници от кучета. Те отстъпиха мястото на езеро, където гражданите, майките и бабите с деца се разхождат. Добре е да си спомним полусчупения булевард, никога завършен и връзката му с Околовръстното, който отстъпва място на трилентов във всяка една от посоките, оттук до летището", каза президентът. Според него е добре да се помни с какви темпове се модернизираше България и какво се постига днес. Добре е да знаем откъде сме тръгнали, за да знаем и какво сме постигнали, а това ще повдигне и нашето самочувствие. Имаме толкова поводи за това", убеден е Плевнелиев.

Той заяви, че присъства на откриването на спирка на градския транспорт с думи на признание към всички българи, държавници, политици, общественици, кметове, служители по всички нива в администрацията, строители, проектанти, които модернизират България, посветено и денонощно.

Плевнелиев добави, че присъства и с думи на признание към ЕК, която е добър, доверен партньор и помага милиони български граждани да видят, да усетят европейската солидарност. "Тук съм с думи на благодарност към всички софиянци, към всички българи за тяхното търпение и за тяхната посветеност. Всички ние вярваме и сме обединени около каузата за една обединена България и само заедно ще я изградим. На прав път сме, скоростта е увеличена, амбициите са все по-сериозни", каза държавният глава. Той отчете, че метрото напредвало за 30 години с 9 км, сега е напреднало 4 пъти по-бързо. Според него същото е и при българските магистрали, пречиствателните станции, проекти за енергийна ефективност, хиляди големи и малки, но всичките много смислени проекти, които се изпълняват за модернизирането на България.

Евро нямаме загубено и няма да загубим с тези екипи, каза примиерът Борисов по време на церемонията. По думите му преди 6-7 години на мястото, където сега е метрото, е имало: „едно дърво, поляни, магарета”. „Крави и овце, пасяха ето тук, Околовръстното бе като козя пътека – цялото в дупки. А всички квартали отгоре – на септични ями”, посочи Борисов. Той заяви, че тогава е обещал на настоящия президент Росен Плевнелиев метрото да стигне до тази част на града. „Не знам дали си представяте какво е 40 км тунели с мрамор, влакове, контактни мрежи, което сме направили. Ако това беше до преди 1989 г. тук щеше да има поне 30 героя на социалистическия труд”, коментира Борисов. „Тогава му обещах на Росен да направя метро, 6-7 години по-късно чувате колко милиарда са се излели в инфраструктурата, чувате какво казва ЕК и Жан-Клод Юнкер, защото всички програми за България работят и това не го казвам аз, а бюджетарят на ЕК", посочи Борисов.
„Евро нямаме загубено и няма да загубим с тези екипи на тези министри, на тези кметове , на тези българи, на всички политически партии, които са в Общинския съвет и помагат. Огромни усилия ни струва това”, каза още премиерът.

В приветствието си Кристалина Георгиева отбеляза, че оперативните програми в периода 2007- 2014 година са изпълнени 75 процента. С новия програмен период ни окачват 32 млрд. лева, 10 от тях вече са на разположение, а 680 млн. лева са за разширение на столичното метро.

Стойността на отсечката от 3 км и 3 метростанции е 44 млн. евро - 34 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие и 10 млн.евро местно съфинансиране. Цената на 1 км готово метро на подземните участъци е около 16,5 млн. евро.
Трафикът в района на новите станции на метрото ще бъде облекчен с над 20 процента, 45 хиляди души ще ползват метрото до Бизнес парка, вредните газове ще бъдат намалени с около 7 хиляди тона. С 8000 автомобила дневно ще намалее движението около новопостроения участък на метрото.
В края на август трябва да бъде завършено разширението на бул. "Александър Малинов" по новата регулация от бул. "Цариградско шосе" до Бизнес парка и Южната дъга на Околовръстното шосе. Булевардът ще бъде с две платна от по три ленти всяко, като при Бизнес парка ще има и локални платна.

 

 

 източник:БГНЕС, агенция "Фокус"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg