EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Метро до летището през 2014 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Метро до летището през 2014 г.

mail15:40 | 05.05.2011прегледи 1875 коментарикоментари 1


Столичното метро да прави връзка с аерогара София след три години планират от транспортното министерство. Ако се отпуснат необходимите средства, до края на 2011 г. това може да се осъществи, съобщи зам.-министърът на транспорта Ивайло Московски. Според него е много важно или метрото, или жп-линия от Подуяне да се свърже с летището, съобщи АСН.
Няма европейска столица, в която да няма такава връзка, подчерта той. По думите му е възможно да се пренасочат пари по проект от оперативна програма "Транспорт" за изграждането на отсечката от Цариградско до аерогара София на подземната железница.
До края на лятото дирекция "Регионална политика" и дирекция "Околна среда" трябва да обсъдят проекта по Дунав, който е за дражиране на румънския и българския бряг. Тъй като обаче по този проект има забавяне от страна на северната ни съседка, той няма да може да се осъществи изцяло. Поради тази причина се предвижда финанси по него да се пренасочат за столичното метро, обясни Московски. Проектът за навигация по Дунав е на стойност 138 млн. лв., но все още не е ясно колко от тях биха могли да отидат за подземната железница.
Ивайло Московски, кметът Йорданка Фандъкова и директорът на Метрополитен Стоян Братоев инспектираха строителството на метрото на бул. "Ломско шосе", както и цялостната реконструкция на булеварда. Предвижда се част от пътя да е готова до началото на лятото. Зоната от бул. "Бели Дунав" до ул. "Хан Кубрат" ще се отвори в началото на юни, а останалата част до надлез "Надежда" - в началото на септември, поясни Братоев.
Едновременно с изграждането на метрото ще се разширяват уличните платна на "Ломско шосе", ще се изграждат нови тротоари, ще се подменят колектори, изтъкна Фандъкова. Общата стойност на изграждането на булеварда, заедно с улично осветление и озеленяване възлиза на 5,6 млн. лева. По думите на Братоев има известно изпреварване в графика за строителството на метрото. Само на "Ломско шосе" над 65% от изграждането на метрото вече са готови.


 


 
Коментари
 
Dimitrova - 07-05-2011 г. 14:34:15

Метро до летището през 2014 г. - Столичното метро да прави връзка с аерогара София след три години планират от транспортното министерство. Ако се отпуснат необходимите средства, до края на 2011...

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg