EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Местят роми от европейска магистрала

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Местят роми от европейска магистрала

mail14:45 | 24.06.2010прегледи 1038 коментарикоментари 0


Голямо ромско гето на столичния бул. “Европа” , откъдето тръгва магистралата за ЕС, най-после ще бъде премахнато, пише днес в. Труд. Обитателите на тамошните фургони и събратята им от Виетнамските общежития ще бъдат преместени в нови домове, съобщи шефът на комисията по обществен ред към градския парламент Ангел Джамбазки, цитиран от изданието.
Междуведомствена комисия е решила ромите да бъдат преместени в старо военно поделение извън града. Мястото е избрано след оглед на 4-5 казарми и се пази в тайна. За ремонт на помещенията са нужни над 2 млн. лв.
“Предстои комисията да изготви предложение до правителството за деактуване на военния имот и за определяне кой ще финансира ремонтите и организацията  държавата или общината”, каза Джамбазки, но не се ангажира със срок. Във Виетнамските общежития живеели около 3000 души. Десетте блокчета са опасни, тъй като са с нарушена конструктивна устойчивост. Преместването на обитателите щяло да е поетапно - блок по блок.
26 семейства (около 134 души) живеят в нечовешки условия 10 г. във фургоните на бул. “Европа”. Гледката към превърнатото в сметище гето и близка река стряска преминаващите столичани и гости на града. Кметицата на район “Люлин” Венетка Серафимова обясни, че хората са настанени там временно за няколко месеца през 2001 г., след като махалата им в района била съборена заради хипермаркет. Имали и изтекли настанителни. Във фургоните живеели и много приходящи. Роми преотдавали под наем или продавали всеки ден фургони. Серафимова обясни, че едва удържала гражданско неподчинение на живеещи в съседни квартали.
“Това е добър вариант за решаване на проблема на хората от бул. “Европа”. Ще помислим и за алтернатива и ще проверим какви възможности има за настаняване на семейства в някои от районите, което може да стане до края на годината”, каза и кметицата на София Йорданка Фандъкова.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg