EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Местан изключен от ДПС + коментари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Местан изключен от ДПС + коментари

mail16:31 | 24.12.2015прегледи 2696 коментарикоментари 0


Два дни след публикуване речта на почетния предсетадел на ДПС Ахмед Доган на коледно парти,съдържащо остра критика към работата на лидера на ДПС Лютви Местан, той вече не е председател на ДПС. Той е освободен и от Парламетарната група и е изключен от партията, съобщи говорителят на ДПС Велислава Кръстева, цитирана от БНР. Това решение взе Централният съвет на Движението. От общо 166 членове, в залата са бил 138 души. Велислава Кръстева не отговори на въпроса дали Местан е информиран за решението и дали изобщо е поканен на заседанието на Централния съвет. Тя цитира края на словото, направено от Ахмед Доган пред участниците в заседанието, в което почетният председател на ДПС е заявил,че такава ще бъде съдбата на всички, които се изправят срещу националните интереси на България.
Кръстева подчерта категорично, че всички действия са взети по устава на ДПС.
Председателски съвет ще управлява ДПС до 9-тата национална конференция. В него влизат Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза.

Ето как коментират ДПС драмата: Александър Йорданов:

БОЖЕ, БОЖЕ, КАКВО ДОЖИВЯХМЕ, БОЖЕ!

Утре е Рождество Христово. А нашенските безбожници – за нещастие журналисти, ни пробутват вместо разговор за "Бог се роди Коледо!" и среща с духовното, разговор за Догановите проруски простотии и за някакви тъпи отношения между протурско и проруско лоби в някаква си партия. А, озаптете се, бе джанъм! Да мине Коледа и пак за Доган и Местан ще хортувате. Но не го правете сега. Не разбирате ли, че това "новогодишно обръщение" на Доган е провокация срещу България, срещу нашия християнски празник. Опит отново да се говори за "разпределителят на порциите" вместо за доброто и богонравното в нашия живот. Няма ли един журналист да се намери, който да види тази провокация и да зашлеви сарайския дърдорко поне с един словесен шамар? Ех, народе....

и Огнян Минчев в профилите си в социалните мрежи:

Натискът на Анкара върху България ескалира. Намеците на Даутоолу, че Турция ще пази етническия мир у нас... Филмът по Ал Джазира, според който българите живеят върху чужда - турска земя... Сега външният им министър ще ни назидава на честване за "възродителния процес" - сякаш не се извинявахме десетки пъти за него... Чаушоолу ще говори в присъствието на Местан, който се очертава като лидер на радикалната фракция на ДПС, подкрепяна от ислямистите в Анкара... Руско-турският конфликт промени драматично дневния ред и на Балканите, които Анкара смята за "легитимно" свое притежание. Москва също ни смята за своя собственост. Бившите метрополии на Европа не спират да се извиняват за стореното от своите колониални империи. Анкара и Москва не спират да изискват възстановяване на бившите им империи. И от думи преминават към дела. Време е за интегрирана и много прецизна държавна политика в защита на националния ни интерес. Слава Богу, имаме и съюзници - очакваме и тяхната категорична подкрепа.

Илиян Василев, блог, със съкращения, тук целия текст

Да изчакаме преди да правим крайни съждения по ДПС, въпреки че има нещо изключително смущаващо преди развръзката. Форсираната публичност в действието на Доган и медийната атака срещу Местан изглеждат нетипични за човек, който  е свикнал да действа зад кадър. Ако Доган иска да махне сегашния лидер можеше да го направи тихомълком, но публичното унизяване на Местан означава, че той иска да изпрати послание на много други адресати в и най-вече извън ДПС и страната. Посланието е, че владетелят на сараите е още фактор и с него трябва да се преговаря за реформите и предстоящите размествания в ключови елементи на властта. Моделът неминуемо ще се смени, но преди това ще има челен сблъсък между проруските и прозападни кръгове у нас.
Кремъл активира структурите си у нас в хибридната битка за срещу Запада с желание да си върне България в орбитата на своето влияние. Ясно е, че битката между Русия и Турция тепърва ще става все по-жестока - Ердоган и Путин вече са отвъд приличието в личните нападки.
И тук местните им проксита се хванаха за гушите.
Разбира се, че Местан не импровизира с подкрепата си за турската версия на свалянето на руския боен самолет - още същата вечер преди неговата позиция посланиците на НАТО бяха взели подобна позиция. Изобщо с постоянния рефрен за ДПС като стожер на евроатлантизма изглежда е предизвикал киселини в стомаха на някои политици, особено свързани с руски бизнес интереси.
И тук идваме до основния контекст за разбиране на намесата Доган - той никога не е искал да бъде доминиран от управляващите в Анкара за местните си дела у нас. От друга, постоянен вектор в отношенията му е било разбирателството с Москва. Достатъчно е да си спомним за връзката му с неговия основен бизнес проект Мултигруп и днешния продължител на делото - Пеевски.
Местан допусна значително проникване на турски държавно-религиозни структури в България, при това на фона на топлите отношения на Борисов с Давутоглу и Ердоган. Последното посещения на турския премиер очевидно е преляло чашата на търпението и у нас и на североизток. Изглежда Местан е натрупал нови грехове и с това, че отношенията с Турция не зависят от това какво казва ДПС.
Големият кошмар за Русия след краха на Турския поток и плановете да блокира алтернативни доставки на газ за Европа през Турция е реализацията на енергийните проекти по границата - риверс и интерконектор.
Какво е това ако не връх на хибриден цинизъм - шефът на водещата русофилска структура у нас, заедно с лидерите на библиотекарския институт да поднасят награда на името на Стефан Стамболов, който бе и остава символ на борбите на българския народ за еманципация от Русия и за приятелство с Турция, на премиера Борисов и то по предложение на БАН!?
Разбира се, Доган не може да си позволи да тълкуват среднощната му реч като прокремълска акция, затова вмъква загриженост за България, гарнирана с някакъв неясен скепсис към ЕС и Запада.
Местан от своя страна започна да опакова протурския си крен с евроатлантизъм, но това едва ли ще го спаси, не само защото в момента у нас няма посланик на САЩ, а Държавния департамент и Брюксел са на хиляди мили разстояние. Просто интересите на НАТО и на Ердоган не са тъждествени.
И ето как се затваря този анализ - акцията на Доган се вписва в по-мащабни усилия на Кремъл да неутрализира влиянието на НАТО чрез насаждането на страх и недоверие към действата на Ердоганова Турция у нас, като на преден план излиза хиперболата с ислямска карта /това устройва и местните спецструктури и прокуратурата/. Да сте видяли спецслужбите ни да се справят с ислямската заплаха - не сте. Те дори отказват да признаят, че пряка ислямска заплаха и хибридна опасност за България изобщо съществуват.
Речта на Доган маркира навлизането на политическата конфронтация и опитите за "деконструкция" на България в фазата на развръзката, за която предупреждавах.
България ще трябва да избира - модела на Кой? с Русия или реформи, които да я интегрират още по-плътно със Запада, но на безопасна дистанция от ислямските тенденции в Турция.
Най-лошото е, че и Турция и Русия се заиграват с етническата карта в България. Трусовете предстоят - за съжаление не сме готови. Ще трябва паралелно с реформите да опазим и страната си от две сравними злини и беди - руския империализъм и ислямизираща се Турция.
Българските политици не са готови за това - затова ще имаме нужда от открит публичен дебат и изолацията на чуждите колони. Не вярвайте на песимистически внушения, че не можем и сме обречени. Никога в историята не сме имали този шанс да се еманципираме от сенките на миналото си и да възродим държавата си.
Неизменен репер в този прецес ще бъдат европейските и атлантически ориентири.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153