EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мерки срещу дисбаланси на пазара на вино в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мерки срещу дисбаланси на пазара на вино в ЕС

mail17:35 | 26.06.2023прегледи 570 коментарикоментари 0


Европейската комисия (ЕК) съобщи, че е приела мерки за справяне с настоящите дисбаланси на пазара на вино в няколко региона на ЕС. В рамките на националните програми за подпомагане на виното вече ще е възможно държавите членки да включат кризисна дестилация, за да премахнат излишъка от вино от пазара.

Предоставя се също така гъвкавост при изпълнението на програмите за подпомагане на виното, което позволява повече гъвкавост за събиране на реколтата на зелено това лято и увеличава процента на съфинансиране от страна на ЕС на мерки, свързани с преструктуриране, бране на реколта на зелено, насърчаване и инвестиции.

Винарският сектор е засегнат от намалено потребление поради текущата инфлация на цените на храните и напитките, което в съчетание с добрата реколта през 2022 г. и произтичащите от това последици от пазарните трудности по време на пандемията доведоха до натрупване на запаси.

Производството на вино в ЕС се е увеличило с 4 на сто тази година в сравнение с предходната, докато първоначалните запаси са били по-високи с 2 на сто в сравнение със средното за последните 5 години.

Спадът в потреблението на вино за текущата пазарна година се оценява на 7 на сто в Италия, 10 на сто в Испания, 15 на сто във Франция, 22 на сто в Германия и 34 на сто в Португалия.

Успоредно с това износът на вино от ЕС за периода януари-април 2023 г. е с 8,5 на сто по-нисък в сравнение с предходната година, което допринася за по-нататъшното увеличаване на запасите.

Този пазарен контекст води до затруднения при продажбите за лозарите и производителите на вино в ЕС, намаляване на пазарните цени и следователно сериозна загуба на доходи, особено в определени региони, които са най-засегнати от тези тенденции.

Ситуацията е много фрагментирана в целия ЕС и дисбалансът между наличното предлагане и търсенето е по-скоро концентриран в определени региони и вина. Най-засегнати са червените и розовите вина от определени региони на Франция, Испания и Португалия, но други вина и/или държави членки могат да срещнат подобни трудности в определени производствени региони.

Мерките, приети от Комисията, след като бяха одобрени от държавите членки, ще помогнат на сектора да се справи с настоящите дисбаланси. Беше необходимо да се приемат временни пазарни мерки, за да се избегне непродаденото вино да натовари целия вътрешен пазар и да попречи на производителите да намерят достатъчен капацитет за съхранение за новата реколта.

Благодарение на днешното решение ще бъде възможно до 15 октомври 2023 г. да се дестилира най-засегнатото от пазарната криза вино по програмите за подпомагане на виното. Дестилираното вино се изтегля от пазара, а полученият алкохол може да се използва само за нехранителни цели, за да се избегне нарушаване на конкуренцията.

От държавите членки се изисква да насочат мярката за кризисна дестилация към регионите или видовете вина с пазарен дисбаланс, който да бъде идентифициран въз основа на обективни критерии, като например значително увеличение на запасите или намаляване на цената и продажбите. Финансовата компенсация, която ще бъде предоставена на виното, отговарящо на условията за дестилация, ще бъде ограничена до дял от последните пазарни цени.

Това ще избегне всякакви злоупотреби или свръхкомпенсации след прилагането на тази изключителна мярка. Очаква се държавите членки да уведомят ЕК до 31 август 2023 г. за критериите за прилагане на мярката. Държавите членки също ще имат право да допълват финансирането от ЕС със сума до същото ниво на национални плащания.

Комисията също така предостави допълнителна гъвкавост при изпълнението и финансирането на програмите за подпомагане на виното за финансовата 2023 г. Това ще позволи на държавите членки да приспособят по-добре своите мерки към ситуацията на пазара на вино през текущата година и да използват по-добре събирането на реколтата на зелено за предотвратяване или намаляване на потенциалния излишък от вино за следващата година.

При настоящите обстоятелства на бенефициентите от програмите за подпомагане на виното е позволено да адаптират планираните си операции и в надлежно обосновани случаи да изпълнят първоначалните си проекти само частично. Степента на съфинансиране от страна на ЕС на мерки, свързани с преструктуриране, събиране на реколтата на зелено, насърчаване и инвестиции, също ще бъде увеличена от 50 на 60 процента.

Всички приети мерки влязоха вече в сила и са пряко приложими.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037