EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мерки за оползотворяване на автомобилните отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мерки за оползотворяване на автомобилните отпадъци

mail15:35 | 17.07.2023прегледи 697 коментарикоментари 0


ЕК представи мерки за повторното оползотворяване на автомобилните отпадъци. Мерките обхващат проектирането, производството и преработката на превозните средства, се отбелязва в съобщение на комисията.

Очаква се предложенията да доведат до разширяване на достъпа до ресурси за европейската икономика, за постигане на целите за опазването на околната среда и за осигуряване на 1,8 милиарда евро нетни приходи до 2035 г., със създадени допълнителни работни места и подобрени печалби за преработвателите на отпадъци.

Сред целите на предложението е предотвратяване на износа извън ЕС на неизправни превозни средства, които са опасни и замърсяват околната среда.

Ако бъдат възприети, предложенията ще доведат до намаление с 12,3 милиона тона на въглеродното замърсяване до 2035 г., до придобиване на 5,4 милиона тона материали и важни суровини. Отчита се, че новите автомобили ще използват все повече магнити за електродвигатели и засега това създава възможност за зависимост от вноса на суровини. 

Комисията предлага новите превозни средства да бъдат проектирани така, че да може лесно да бъдат разглобени. Производителите на автомобили ще трябва да осигурят ясни насоки как да се сменят части по време на експлоатация и в края на живота на превозното средство. Предлага се 25 на сто от пластмасата в новите автомобили да бъде преработена, включително от излезли от употреба превозни средства.

Предвижда се използването в производството на преработени пластмаси, стомана и алуминий. Общо 30 на сто от пластмасите от излезли от употреба превозни средства трябва да бъдат повторно обработвани, настоява ЕК. 

Според комисията е необходимо производителите задължително да носят отговорност за преработката на отпадъци. ЕК предлага да се въведе електронно проследяване на излезлите от употреба превозни средства, както и да се налагат повече глоби за нарушения и забрана за износ на употребявани превозни средства, негодни за движение. Предвижда се по-късно мерките да обхванат мотоциклетите, товарните автомобили и автобусите.

Предстои предложенията да бъдат оценени от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Комисията отбелязва, че всяка година над шест милиона превозни средства в Европа достигат края на живота си.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg