EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мерки за възстановяване на плащания по ОПРР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мерки за възстановяване на плащания по ОПРР

mail16:10 | 11.06.2014прегледи 2004 коментарикоментари 0


Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри 14-то заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., съобщи пресцентърът на министерството.
Пред участниците в заседанието министърът е съобщила за предприетите мерки за максимално бързото възстановяване на прекъснатите плащания по приоритетни оси 1 "Интегрирано устойчиво градско развитие" и приоритетна ос 3 "Устойчиво развитие на туризма" и е уверила, че още от първия ден, след получаване на писмото с констатациите на ГД "Регионална и градска политика" са предприети необходимите действия.
Въпреки, че предварителният одитен доклад от ГД "Регионална и градска политика" все още не е получен, което затруднява тълкуването на констатациите, министърът е възложила изготвянето на спешен анализ на направените изводи в писмото. Управляващият орган на ОПРР е стартирал подготовката за повторна, последваща проверка на процедури за обществени поръчки по договорите, финансирани от приоритетни оси 1 и 3. Подготвят се и допълнителни инструкции към бенефициентите по отношение на процедурите по ЗОП, включващи най-срещаните нарушения при подготовката и провеждането им.
В изявлението си пред участниците в Комитета за наблюдение министър Терзиева е била категорична, че плащанията на всички бенефициенти по приоритетните оси "Регионална и местна достъпност", "Местно развитие и сътрудничество" и "Техническа помощ", продължават.
"Данните за наложените финансови корекции от УО на ОПРР до момента показват, че тази ситуация не е от вчера, но явно предприетите мерки от всички участници в процеса не са били достатъчни", е коментирала още Терзиева и е добавила, че това е основен проблем и на останалите оперативни програми.
От началото на действие на програмата Управляващият орган е установил 728 нередности, като процедури по ЗОП на обща стойност 39 млн. евро, което е 1,3 на сто от бюджета на програмата. Десислава Терзиева е съобщила, че още следващата седмица ще разговаря с представители на Европейската комисия за максимално бързото разрешаване на казуса. Пред участниците в комитета представителят на ГД "Регионална и градска политика" на ЕК Марек Теплански, и.д. ръководител на отдела за България, оцени високо огромния обем работа, която е свършена за изпълнение на Оперативна програма "Регионално развитие" от 2007г. до сега. Теплански потвърди заявената от
главната дирекция подкрепа към българските власти за преодоляване на трудностите при изпълнението на проектите, както и по отношение на мерките, които трябва да бъдат предприети във връзка с временно прекъснатите плащания по оси 1 и 3. "Вярвам, че със съвместни усилия ще решим казуса във възможно най-кратки срокове", е заявил още Теплански.
Сключените договори по ОПРР до момента са 1 104 с обща стойност на договорените средства в размер на 3,294 млрд. лева, което представлява 105 на сто от бюджета на програмата. Общо разплатените средства по ОПРР са в размер на 2,058 млрд. лева, което представлява 62 на сто от размера на договорените средства и 66 на сто от бюджета на програмата.


 


Тагове: ОПРР, плащания
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg