EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел: Чадър над еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел: Чадър над еврото

mail18:37 | 13.09.2011прегледи 804 коментарикоментари 0


Германският канцлер Ангела Меркел потвърди решимостта за запазване на единната европейска валута, която в момента преживява криза, предаде ИТАР-ТАСС. Канцлерът даде пресконференция след среща в Берлин с финландския премиер Юрки Катайнен. Страните от еврозоната са "уверени в това, че стабилността на европейската валута ще бъде гарантирана", отбеляза Меркел. "Това обаче не може да бъде постигнато чрез изпълнението на една мярка, а става дума за много дълъг поетапен процес", призна ръководителката на германското правителство, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Затова, по думите й, е важно да се действа бързо за разширяване на спасителния "чадър" за еврото - Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС). Германия и Финландия са единодушни, че "Еврогрупата трябва да си сътрудничи по-тясно, ръководейки се от по-ясни правила", допълни Меркел. Германският канцлер днес се опита да успокои опасенията на пазарите, че Гърция върви към хаотичен фалит, докато Европа се бори да овладее финансова криза, отбелязва Асошиейтед прес.
Меркел отхвърли идеята, че евентуален фалит на Гърция - възможност, лансирана вчера от германския министър на икономиката и вицеканцлер Филип Рьослер, което разтърси пазарите - ще осигури бързо решение за дълговата криза в еврозоната. Канцлерът изтъкна, че вместо това Европа трябва да се придържа към усилията си да намали бюджетните дефицити и да подобри конкурентоспособността си, както и че преодоляването на кризата ще бъде "много дълъг поетапен процес", допълва АП.
Меркел изрази оптимизъм за намирането на начин да бъдат удовлетворени исканията на Финландия, която настоява за компенсация за помощта, давана на Гърция, зачитайки в същото време интересите на другите европейци.
"Ние искаме да намерим начин и ще го намерим", каза Меркел, цитирана от АФП, след срещата с Катайнен в Берлин. "Експертите работят по въпроса и съм оптимист, че това е възможно", допълни германският канцлер.
През август Хелзинки и Атина се споразумяха Финландия да получи гаранция в замяна на финансовата си подкрепа за Гърция. Това двустранно споразумение бе силно критикувано от редица страни в ЕС, включително и от Германия, и изглежда постави под заплаха общия пакет от помощ за Гърция.
Споразумението стана нищожно, но Финландия, където антиевропейска партия се издигна до трета политическа сила в страната на последните парламентарни избори, продължава да настоява, че Атина трябва да даде някакъв залог срещу участието на Хелзинки в плана за подпомагане на Гърция, гласуван в края на юли. Финландия води преговори с партньорите си и се надява да намери решение до срещата на министрите на финансите в Полша в петък и събота. Катайнен не говори днес по този въпрос на съвместната пресконференция с Меркел, уточни АФП.

 


Тагове: евро, спасение
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg