EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел със загуба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел със загуба

mail13:30 | 14.05.2012прегледи 345 коментарикоментари 0


Икономическият растеж не се изключва взаимно с оздравяването на държавните финанси. Това заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от AFP. През това време Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел понесе поредното поражение на провинциалните избори днес в Северен Рейн-Вестфалия.
Един силен и имащ солидна основа икономически растеж в никакъв случай не влиза в противоречие с отлаганото дълго време бюджетно оздравяване, към което европейските правителства се стремят сега упорито. Точно обратното, те се подсилват взаимно, дава да се разбере Шойбле в статия, публикувана в днешния брой на френския икономически всекидневник "Les Echos". Като отхвърля за пореден път съживяването на икономиките от еврозоната посредством увеличаване на бюджетния дефицит, германският министър на финансите подчертава, че "интелигентно оздравеният бюджет поражда доверие, без каквото потреблението и инвестициите са немислими". "Що се отнася до растежа", отбелязва Волфганг Шойбле, "той участва в бюджетното оздравяване, като намалява разходите на държавата и стимулира нейните приходи". В навечерието на предстоящата първа среща между германския канцлер Ангела Меркел и новия френски президент Франсоа Оланд, Шойбле изтъква предимствата на германския модел, който е основан на конкурентоспособността. Един от уроците от кризата в еврозоната, пише още той, е, че членовете на един валутен съюз трябва да работят неуморно за сближаването на своите национални икономики.
Същевременно, ХДС на канзцлера Меркел остана на второ място с 26% в регионалните избори в Северен Рейн-Вестфалия. Управлението на най-многолюдната германска провинция остава в ръцете на социалдемократите. Регионалните избори в западната провинция са смятани за ключов тест за парламентарните, тъй като една пета от населението на Германия живее в Северен Рейн-Вестфалия и по правило съотношението на силите в провинциалния парламент е сходно с това във федералния. Самата Ангела Меркел очакваше поражение на вчерашните избори, но загубата се оказа по-тежка от прогнозираното. Това е най-ниският резултат на ХДС в Северен Рейн-Вестфалия след Втората световна война, посочва Reuters.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg