EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел срещу паневропейски облигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел срещу паневропейски облигации

mail15:10 | 15.12.2010прегледи 355 коментарикоментари 0


Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че отхвърля създаването на паневропейски облигации на фона на подготовката на лидерите на континента за утрешната среща на върха, на която ще бъдат обсъдени нови правила при бъдещи дългови кризи в еврозоната, предаде Асошиейтед прес.На срещата на върха, ако се предостави възможност за това, председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер "ще говори" за оспорваната си идея за еврооблигациите въпреки критиките именно на Германия, информира Франс прес. "Ще говоря за това, ако ми се удаде възможност", заяви Юнкер в интервю за АФП.
Председателя на Еврогрупата отбеляза, че стратегическият пост президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) не би трябвало да се дава според критерии за националност. През 2011 година приключва мандатът на сегашния шеф на ЕЦБ Жан-Клод Трише и според германските медии Берлин горещо желае германец да бъде негов приемник, отбелязва АФП.
Меркел отбеляза днес, че би било погрешно да се "колективизират" рисковете. По този начин тя поднови откритата съпротива на най-голямата европейска икономика срещу идея, тръгнала от Италия и Люксембург.Канцлерът заяви пред депутати, че Европа трябва да говори за по-дълбока политическа и икономическа интеграция по начин, който съчетава "солидарност и засилване на конкурентоспособността".
Тя отново настоя за участие на частни кредитори в постоянния спасителен механизъм, който ще влезе в сила, след като сегашният от 750 милиарда евро изтече през 2013 година.
Германският канцлер заяви също, че нито една европейска страна няма да бъде изоставена от партньорите си. Меркел, цитирана от Франс прес, допълни, че еврото е показало "устойчивостта си при кризи". Правителственият лидер на най-голямата европейска икономика направи това изявление ден преди в Брюксел да започне важната среща на високо равнище.
"Никого няма да оставим сам, няма да изоставим никого", заяви германският канцлер в реч пред депутатите в Бундестага. "Европа е общ успех и допълвам, че тя успява единствено заедно"."Безспорен факт е, че някои европейски страни са изправени пред трудни предизвикателства, но също толкова безспорно е, че еврото доказа способността си да устоява на кризи", заяви Меркел, имайки предвид дълговата криза, която напоследък разтърси Ирландия, а преди това през пролетта покоси Гърция, а сега засяга също Португалия и Испания.
Държавните и правителствени ръководители от ЕС искат да вземат решение утре и в петък по механизъм, чрез който да се противопоставят на подобни кризи след 2013 година, и по необходимите промени за въвеждането на такъв механизъм.
Той ще съдържа "всички елементи, по които ние сме се ангажирали и според мен са необходими", със задоволство заяви Меркел пред депутатите от Бундестага.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg