EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел спечели изборите в Северен Рейн-Вестфалия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел спечели изборите в Северен Рейн-Вестфалия

mail09:06 | 15.05.2017прегледи 474 коментарикоментари 0


Християндемократите на германската канцлерка Ангела Меркел победиха на изборите в провинция Северен Рейн-Вестфалия, нанасяйки тежък удар на социалдемократите, предаде ДПА.
Консерваторите печелят 33 процента от гласовете, а техните левоцентристки съперници - 31,2 процента, показват предварителни резултати.
Победата в най-многолюдната германска провинция укрепва позициите на Меркел в стремежа й да спечели четвърти мандат на федералните избори през септември.
През последните месеци нейната партия спечели изборите в още две провинции - Саар и Шлезвиг-Холщайн.
Победата на християндемократите в Северен Рейн-Вестфалия слага край на управлението на социалдемократите в провинцията и е тежък удар за социалдемократическия кандидат за канцлер Мартин Шулц.
Резултатът от изборите в Северен Рейн-Вестфалия може да доведе до съставяне на коалиция между партията на Меркел и социалдемократите, оглавявана от християндемократа Армин Лашет.
Друг възможен вариант за управление в провинцията е коалиция между християндемократите и свободните демократи, които според предварителните резултати печелят 12,6 процента от гласовете.
Данните от изборите показват, че партията "Левите" получава 4,9 процента и не преминава 5-процентовата бариера за влизане в провинциалния парламент, а дясната партия "Алтернатива за Германия" събира 7,4 процента, което значи, че вече си осигурява представителство в 13 германски провинции.
Вчерашните избори бяха катастрофа за досегашния коалиционен партньор на социалмдемократите в Северен Рейн-Вестфалия - партията "Съюз 90/Зелени", която спечели едва 6,4 процента от гласовете.

Източник: БТА


Тагове: Меркел, избори
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157