EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Меркел се оттегля

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел се оттегля

mail11:44 | 29.10.2018прегледи 889 коментарикоментари 0


Германският канцлер Ангела Меркел е готова да не се кандидатира отново за лидер на своя консервативен Християндемократически съюз (ХДС), съобщиха партийни източници в понеделник, цитирани от ДПА.
Този ход идва, след като нейният консервативен блок претърпя огромен спад на два последователни регионални избори - първо в Бавария, а сега и в Хесен. И на двете места ХДС печели вота, но губи с повече от 10% в сравнение с изборите преди пет години. Очаква се Меркел да съобщи за намеренията си днес. ХДС трябва да избере нов лидер на своята партийна конференция през декември. По-рано се очакваше, че Меркел, която е председател на партията от 2000 година насам, отново да се кандидатира за поста.

След първоначалната изненада еврото отбеляза спад към долара в рамките на около час, сега отново се стабилизира на нива от около 1.1380.

Според нейни съпартийци, цитирани от немски медии, Меркел възнамерява да остане канцлер до 2021 година, когато ще се оттегли от политиката изцяло, като няма да приеме европейски висши постове. Тя няма да се кандидатира за депутат в Бундестага след края на сегашния й мандат, нито ще заеме пост в ръководството на ЕС в Брюксел.

Германският канцлер Ангела Меркел ще се опита днес да заздрави крехката си коалиция, чието положение е повече от когато и да е висящо след болезнения удар, понесен от двете големи партии в нея на изборите в германската провинция Хесен, провели се вчера, коментира Франс прес.
Най-спешното за нея е да попречи на социалдемократите, които са на ръба на вътрешното разделение, да напуснат управляващата коалиция. Подобно нещо ще означава край на правителството, предсрочни избори и много вероятно край на политическата кариера на Меркел.
Двете водещи управляващи партии в коалицията - Християндемократическият съюз на Меркел и Германската социалдемократическа партия понесоха вчера тежки загуби на вота в Хесен, който беше нещо като тест за политиката на Меркел и екипа й в Берлин. Вярно, ХДС излезе на първо място, но според окончателните резултати с едва 27 процента, което е отстъпление с 11 пункта в сравнение с изборите там през 2013 г. Сходно намаляване на процентите има и за ГСДП, която спечели едва 19,8 процента. Зелените удвоиха резултата си и постигнаха 19,8 процента, а крайната десница Алтернатива за Германия успя да влезе в последния провинциален парламент, в който досега нямаше присъствие, като спечели 13,1 процента.
    Вчера лидерката на ГСДП Андреа Налес заплаши с напускане на коалиционното правителство, освен ако не бъдат дадени бързи гаранции за по-доброто функциониране на кабинета, подкопаван от месеци от вътрешни раздори, по-специално по миграционния въпрос.
    Симпатизанти на ГСДП казват, че предпочитат тя да излезе в опозиция, защото сега, когато е в кабинета, доверието в нея продължава да спада. Същевременно популярността на Меркел продължава да намалява, а кадри от нейната партия призовават канцлерката да подготви свой приемник.
  


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg