EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел-Саркози искат правителство на еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел-Саркози искат правителство на еврозоната

mail10:30 | 17.08.2011прегледи 564 коментарикоментари 0


Франция и Германия ще предложат през септември на партньорите си от Евросъюза да бъде създадено "правителство на еврозоната" и да се учреди данък върху финансовите транзакции, съобщиха френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел. Според тях бъдещото ново икономическо правителство ще бъде с мандат от две и половина години и ще заседава два пъти годишно под председателството на сегашния президент на ЕС Херман ван Ромпой, обясни Саркози на пресконференция след разговора с Ангела Меркел в Елисейския дворец. "Ние вървим към засилена интеграция на еврозоната. Още през септември финансовите министри на Франция и Германия ще представят пред европейските инстанции общо предложение за въвеждане на данък върху финансовите транзакции", посочи френският президент.
"Финансовите министри на двете страни ще депозират още през септември пред европейските инстанции общо предложение за такъв данък", посочи Саркози. Що се отнася до Франция, премиерът Франсоа Фийон ще установи необходимите контакти с различните политически сили в страната, за да провери дали е възможен консенсус, за да се въведе това "златно правило", уточни той. Този данък е "очевидна необходимост", подчерта от своя страна германският канцлер. Двамата ръководители не дадоха подробности за предлаганата мярка. Една от възможностите, популяризирана от икономиста Джеймс Тобин, е да се наложи много малък данък върху международните движения на капитали. Саркози и Меркел заявиха също, че въвеждат френско-германски "общ съгласуван данък върху компаниите". Канцлерът подчерта, че двете страни възнамеряват да дадат пример в това отношение. Освен това те ще предложат на 17-те страни от еврозоната да приемат преди лятото на 2012 г. правило за балансирани бюджети, което вече е в сила в Германия и е в процес на въвеждане във Франция. В същото време те се обявиха против създаването на еврооблигации, които да заменят съкровищните бонове, емитирани от всяка държава – мярка, препоръчвана от много други страни и от Европейската комисия за успокояване на пазарите. Веднага след тези изявления еврото възвърна позициите си спрямо щатския долар.
Европейската комисия приветства резултатите от срещата на германския канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Никола Саркози и е започнала да подготвя законодателни предложения въз основа на постигнатите от тях споразумения. Това се посочва в съвместно комюнике на председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и еврекомисаря за валутната и икономическата политика Оли Рен, цитирано от ИТАР-ТАСС. "Резултатите от срещата на високо равнище са важен политически принос на двете водещи държави в еврозоната при намирането на решение на кризата", се посочва в заявлението. "Общата валута означава обща отговорност и изисква по-тясна координация на икономическата политика (на отделните страни от еврозоната)" се посочва в документа. Барозу и Рен "изцяло подкрепят" идеята за създаване на икономическо правителство на еврозоната "във формата на срещите на високо равнище на всички страни от общността". Въвеждането на данък по банковите трансакции, според Еврокомисията, ще стане "ключов механизъм", който ще гарантира, че частният финансов сектор ще дава по-справедлив принос за гарантирането на стабилността на еврозоната". Европейската комисия започна да разработва практически законодателни предложения за изпълнението на постигнатите споразумения на срещата на високо равнище. До няколко седмици и в сътрудничество с Еврогрупата и Европейския съвет тази работа ще бъде приключена, се допълва в комюникето.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg