EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел предупреди за протекционизъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел предупреди за протекционизъм

mail16:30 | 09.11.2010прегледи 490 коментарикоментари 0


Най- голямата опасност пред световната икономика е връщането на протекционизма в търговията. Това заяви непосредствено преди срещата на световните лидери в Сеул немският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Financial Times.
Дни преди срещата на Г20 В интервю за изданието Меркел заяви, че Китай трябва да бъде убедена „с факти и показатели” да наложи „справедлив курс” на юана, вместо да атакува в защита на валутната си политика.
Валутният курс трябва да отразява основната сила на икономиката на страната. В същото време Меркел отхвърли предложението на САЩ да бъдат определени конкретни цели за максимални нива на балансите по търговския излишък и дефицит. Германия е обект на атаки заради размера на търговския си излишък в последно време.
В същото време днес Европейската комисия настоя за по-добра реципрочност в достъпа до обществените пазари с нововъзникващи пазарни икономики като Китай, подчерта, че се обмислят мерки за гарантирането на тази реципрочност, посочи европейският комисар за търговията Карел де Гухт, цитиран от Франс прес.
Представяйки търговската стратегия на Европейския съюз за следващите пет години той изтъкна, че "целта е европейските компании да имат равностойни условия и правата ни да бъдат спазвани, за да можем всички да се възползваме от търговските
печалби".
В документ, разпространен в Брюксел, се изброяват няколко предложения за стимулиране на търговската политика на ЕС.
Европейската комисия предвижда през 2011 година да направи законодателно предложение за създаване на инструмент на ЕС, който да позволява да се гарантира и увеличава симетрията в достъпа до обществените пазари в развитите страни и големите
нововъзникващи пазарни икономики.
"Обществените пазари представляват значителен дял от националните икономики, но условията за достъп не винаги са лесни и равностойни за европейските компании, докато обществените пазари на ЕС са сред най-отворените пазари по света", се казва в документа.
Сред останалите приоритети Брюксел иска да приключи цикъла от преговори от Доха за световната търговия по най-спешен начин най-късно до края на 2011 година.
Освен това комисията иска да постигне значителен напредък в провеждащите се двустранни търговски преговори и по-специално да финализира споразуменията за свободна търговия с Индия и Меркосур (Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg