EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Меркел пожертва сатирик заради Ердоган + рейтинг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел пожертва сатирик заради Ердоган + рейтинг

mail11:45 | 18.04.2016прегледи 1923 коментарикоментари 0


Правителството на Германия взе решение да не възпрепятства започналото разследване срещу телевизионния водещ Ян Бьомерман, който в ефира на германската телевизия прочете оскърбително стихотворение по адрес на турския президент Реджеп Ердоган. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в изявление пред Бундестага. „Турция поиска условно наказание за водещия Ян Бьомерман. Правителството на Германия в съответствие с установената практика разгледа нотата от турското правителство. В процеса участваха Министерство на външните работи и Офиса на федералния канцлер. Резултатът е, че германското правителство възнамерява да удовлетвори искането”, заяви Меркел. Миналата седмица германските прокурори започнаха предварително разследване срещу комика Ян Бьомерман, който в своята песен обвинява Ердоган в сексуални контакти с козе и овце. Песента на комика е реакция на решението на Анкара да привика германския посланик в страната в знак на протест срещу друга предишна сатирична песен, излъчена по германска телевизия, в която Ердоган е осмян по много по-сатиричен начин.

Германският водещ от ZDF  Ян Бьомерман ще направи едномесечна пауза от телевизията, съобщава австрийският ежедневник Die Presse.

Популярността на германския канцлер Ангела Меркел сред гражданите е паднала значително, след като в петък правителството в Берлин анонсира решението си да разреши съдебно преследване срещу телевизионния водещ Ян Бьомерман. Това сочи проучване на Infratest Dimap, цитирано от националния ежедневник Die Zeit.
Съгласно резултатите от анкетата едва 45 % от участвалите в анкетата са споделили, че се чувстват удовлетворени от работата на канцлера. В началото на април рейтингът на Меркел е бил значително по-висок, достигайки до 56 %. Според социолозите причина за резкия спад в репутацията на германския канцлер е именно случая "Бьомерман", който провокира засилени не само обществени, но и политически дебати.
В неделя изданието Bild публикува резултати от направено проучване, съгласно което едва 22 % от германците намират за правилно решението на Меркел. Внушителните 66 % гражданите, включили се в анкетата, не одобряват позицията на Меркел в скандала с телевизионния водещ. При това тя е атакувана от традиционния електорат на ХДС, 62 % от който не проявява разбиране към подхода й. Сред привържениците на ГСДП резултатите са близки - 63 % от германците, които симпатизират на социалдемократите, не одобряват действията на канцлера.

Реакциите

Антон Хофрайтер: Решението на Меркел по искането на Турция е неправилно
Германските отправиха критики към решението на канцлера Ангела Меркел да разреши започването на дело срещу телевизионен водещ-сатирик, заради стихотворение срещу президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Пред телевизия N24 председателят на парламентарната група на „Зелените“ в бундестага Антон Хофрайтер казва, че решението на Меркел е политическа грешка. „Тя сама си постави капан, политизирайки случая. Сега тя трябва да живее с обвинението, че сделката с Турция е по-важна за нея от свободата на словото. Меркел трябваше още в началото да даде да се разбере, че у нас има свобода на пресата, за която Ердоган е по-добре да се погрижи в страната си“, каза Хофрайтер.
Неговият колега от Социалдемократическата партия Томас Оперман също осъди решението на канцлера.
„Смятам това решение за неправилно. Наказателното преследване на сатирата за „обида на величието“ не отговаря на съвременната демокрация“, написа той в „Туитър“.

РИА Новости Съюзът на журналистите в Германия осъди решението на властите относно стихотворението за президента на Турция
Съюзът на журналистите в Германия осъди решението на канцлера Ангела Меркел да даде разрешение за съдебен процес срещу сатирика Ян Бьомерман, написал стихотворение за президента на Турция Реджеп Ердоган, предаде РИА Новости.
„Решението на канцлера беше ненужно, защото президентът на Турция вече е подал жалба в прокуратурата на Майнц“, каза председателят на съюза Франк Уберал. Той допълва, че Берлин е подал „неправилни сигнали“ към турското правителство.
Изявлението е публикувано на сайта на Съюзът на журналистите в Германия.
В същото време Уберал приветства решението на правителството да премахне от Наказателния кодекс алинеята за „обида на органите и представители на чуждестранни държави“.

След консултации, продължили пет дни, в петък германският канцлер анонсира решението на правителството в Берлин срещу сатирика от телевизионния канал ZDF Ян Бьомерман да бъде инициирано съдебно разследване заради скеча за турския президент Реджеп Тайип Ердоган. За мнозина обаче едно остана неясно, а именно: съдбата на Бьомерман или тази на свободата на изкуството и сатирата решава Меркел, коментира националният ежедневник Die Zeit.
За германския телевизионен водещ обаче решението на Меркел, което беше взето въпреки несъгласието на коалиционните й партьори, няма особено значение. Поне от юридическа гледка точка. Предстои Прокуратурата в Майнц така или иначе да започне разследване срещу Бьомерман на основа чл. 103 и чл. 185 от Наказателния кодекс на страната. При всички положения обаче присъдата срещу Бьомерман ще бъде оправдателна – стига човек да вярва, че в Германия свободата на словото, изкуството и мнението все още се зачитат.

Две трети от гражданите на Германия са против решението на канцлера Ангела Меркел да се започне разследване срещу германския комик Ян Бьомерман, прочел в ефир обидно стихотворение за президента на Турция Реджеп Ердоган, съобщава Bild. Това показват резултатите от социологическо проучване. Според данните, 66% от участвалите не подкрепят решението на Меркел и 22% смятат това ѝ решение за правилно. Други 12% не са дали отговор на въпроса.

/ТАСС, агенция Фокус

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg