EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел насочва Гърция към МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел насочва Гърция към МВФ

mail13:38 | 19.03.2010прегледи 673 коментарикоментари 0


Германският канцлер Ангела Меркел насочва към Международния валутен фонд решението на проблема около кризата с бюджетния дефицит на Гърция, изразявайки мнението, че немската общественост няма желание да плаща сметката по спасяването на страната, съобщава Bloomberg.
“Налице е силен вътрешнополитически стимули за Меркел да се обръща към МВФ,” заяви в интервю директорът на базирания в Брюксел европейски център за Международна политическа икономика Фредерик Ериксън. „Правителството на Германия ще бъде убедено в изгодността на варианта Гърция да бъде спасена от МВФ. Аргументите в тази посока са толкова по- силни спрямо варианта ЕС да спаси Гърция сама”, коментира още Ериксън.
Докато се подготвя за срещата на върха на ЕС, която ще се състои на 25 - 25 март, Меркел вече е наясно, че никакво решение за предоставяне на помощ няма да бъде взето в Брюксел. Открито дискутирания в Берлин вариант за помощта на МВФ, е отхвърлян от Франция и от Европейската централна банка, и заплашва да предизвика конфликт в Европа около спасителната роля на Германия, както и около позицията на Меркел в центъра на ЕС, отбелязва Bloomberg.
Меркел, която заяви, че Гърция няма да се нуждае от спасяване, заяви пред парламента в Берлин вчера, че МВФ може да бъде отговор на страните с проблеми с дългове. При липса на европейски кредитор, призоваването на МВФ „ по всяка вероятност ще бъде правилния избор, ако трябва да бъдат предприети някакви действия,” зави Меркел, цитирана от Bloomberg.
Също вчера премиерът на Гърция Георгиос Папандреу даде едноседмичен срок на Европейския съюз да излезе с предложение за финансов механизъм за Гърция, като по този начин провокира Германия да се откаже от съмненията си около спасителното финансиране, съобщи Bloomberg.
Папандреу заяви, че ако европейските лидери не се споразумеят да предложат вариант за заем на 25 и 26 март, то Гърция може да се обърне към МВФ. Този вариант вече беше отхвърлен от президента на Европейската централна банка Жан Клод - Трише  и френският президент Никола Саркози, който заяви, че ЕС ще се справи с кризата си сама.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg