EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Меркел и нейната ХДС разгромени на местни избори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел и нейната ХДС разгромени на местни избори

mail08:47 | 05.09.2016прегледи 768 коментарикоментари 0


Християндемократическият съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел изгуби позициите си на втора най-силна партия в провинция Мекленбург-Предна Померания от антиимигрантската формация "Алтернатива за Германия" (АзГ) според официални предварителни резултати от вчерашните местни избори, предаде ДПА.
Изборите бяха спечелени от лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) с 30,6 процента. АзГ е втора с 20,8 процента, което значи, че партията ще влезе за пръв път в регионалния парламент на североизточната провинция. Тя вече има депутати в осем други местни законодателни органа и вероятно ще влезе и в националния парламент на изборите догодина.
Избирателната активност вчера бе 61,6 процента, с 10 на сто по-висока от регионалните избори през 2011 г.
АзГ бе създадена преди три години от преподавателя по икономика от Хамургския университет Бернд Луке и привлече разочаровани от традиционните партии избиратели.
Тя се понесе по вълната от недоволство срещу кризата с еврото и се възползва от негодуванието на много германци, че плащат с данъците си за други членки на еврозоната.
Макар че не успя да влезе в Бундестага през 2013 г., партията изпрати седем евродепутати в Европейския парламент през май 2014 г. и вкара свои членове в пет регионални парламента.
АзГ бе разтърсена вътрешна борба между Луке и Фрауке Петри, която бе избрана на конгреса в Есен в началото на юли 2015 г. за партиен лидер. Тогава партията започна завой надясно, който се ускори с решението на Меркел от септември 2015 г. да отвори широко вратите на страната за бежанци.
С пристигането на един милион кандидати за убежище, Петри залага на антиислямска и на антимигрантска политическа линия и дори намекна, че полицията трябва да използва огнестрелни оръжия, за да не позволява на мигрантите да влизат в Германия. Въпреки това тя отхвърля твърденията, че партията й е крайнодясна./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg