EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел жертва на кибер атака

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел жертва на кибер атака

mail14:10 | 05.01.2015прегледи 827 коментарикоментари 0


Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел стана жертва на кибер атака, съобщава германски вестник.

Вирусът Regin има връзка с британските и американските разузнавателни агенции, съобщава "Дойче веле". Вирусът за комплексно шпиониране е пристигнал чрез USB памет, поставена в работния компютър на ръководителя на кабинета в Министерството на европейската политика, където е засечен от софтуер, сканиращ за вируси, пише в. "Билд". Според изданието член от екипа, който работи близо до канцлера Меркел, е написал чернова на реч на нейния компютър. Меркел е взела със себе си черновата на речта на USB памет у дома си и работила върху нея на личния си лаптоп. По-късно тя запазила документа с речта пак на същата преносима памет, за да я използва на работния си лаптоп. Антивирусна програма засякла, че USB паметта е заразена с шпионския софтуер Rеgin. Проверки на останалите лаптопи на високопоставени лица в германското правителство показали, че няма други заразени устройства.

Компанията за кибер сигурност Symantec първа предупреди за сложния компютърен вирус в края на ноември. Според компанията вирусът може да прави снимки на екрана на компютъра, да контролира курсора на мишката, да краде пароли, да наблюдава трафика на данни и да възстановява изтрити данни. Според американския новинарски сайт The Intercept, създаден от сътрудника на Едуард Сноудън Глен Грийнуолд , Regin има за цел да краде информация то правителства, компании и изследователски институции. Според сайта британската шпионска агенция GCHQ и американската агенция за национална сигурност имат участие в разработката на злонамерения софтуер.

По-късно от германското правителство отрекоха информацията, че лаптоп на сътрудник на Меркел е бил заразен с опасния вирус, съобщи Russia Today. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1008