EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел държи кормилото на Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел държи кормилото на Европа

mail09:41 | 27.08.2010прегледи 666 коментарикоментари 0


Много държави биха искали толкова нисък бюджетен дефицит от 3,5 % от БВП. Великобритания (11.5%), Испания (9.4%%), Гърция (8.1%) и Франция (7.8%) могат само да си мечтаят за такъв, отбелязва в своя публикация днес The Wall Street Journal.
За Германия това е реалност, според официално представените данни във вторник. Дори и да е скромна цифра, дефицитът се е удвоил през първата половина на тази година спрямо същия период миналата. Дефицитът се е увеличил  от €18.7 млрд. ($23.7 млрд.) на €42.8 млрд.
Въпреки това, рязкото увеличаване е в услуга на това да илюстрира колко стабилна е Германия, особено след най- лошия спад от 1930 г. Непосредствено преди настъпването на световната финансова система страната успя да избегне масовото потребителско кредитиране и задържа стабилни публичните разходи. Когато канцлерът Ангела Меркел беше избрана през 2009 г., заради значителните посткризисни стимули за страната, тя беше наясно, че страната може да си ги позволи.
В тази връзка Меркел подкрепи отпускането на стимули за тези, които могат да си ги позволят, ограничавайки страни, вече затънали до шия в дългове и приложили съответните мерки по затягане на коланите или солиден контрол на публичните разходи, с цел да разчисти пътя на експанзията. Това беше оценено от френското и американското правителство като „сериозно опасно”. Не е ли това равносилното на възраждането на т.анр. „вуду икономика”? При условие, че Германия регистрира изключителен ръст през последния месец - равен на над 9 % на годишна основа - старите критици в САЩ и Европа могат да опитат да се възползват от тази магия.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg