EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел допуска, че станалото е терор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел допуска, че станалото е терор

mail14:15 | 20.12.2016прегледи 1383 коментарикоментари 0


Тази снимка се появи в социалните медии.

Германският канцлер Ангела Меркел каза на пресконференция, че е „шокирана и много тъжна“ от нападението над коледния пазар в Берлин, което тя описва като „ужасно“ дело. Меркел каза, че правителството „допуска“ в случая да става дума за терористична атака. „Ние ще намерим сили да продължим да живеем живота си както искаме да живеем в Германия – в свобода, откритост и заедно“, каза тя. „Милиони, включително аз, се питаме как можем да живеем с факта, че по време на разходка на коледен базар убиец може да отнеме толкова много животи“, каза още тя и допълни, че „ние не искаме да живеем в страх от злото“. По думите ѝ, предполагаемото нападение би било особено отвратително, ако извършителят е бил пуснат в Германия като бежанците.
В същото време вътрешният министър на съседната на Берлин провинция Бранденбург каза, че откритият мъртъв полски гражданин, след като камион се вряза в Берлинския коледен пазар, е бил застрелян. След телефонен разговор между министри, Карл-Хайнц Шрьотер каза, че една от жертвите е застреляна. Той не уточни дали жертвата е регистрираният шофьор на камиона, каза говорителят на министъра. По-рано берлинската полиция съобщи, че откритият мъртъв човек в камиона, с който 12 души бяха прегазени в германската столица, е бил полски гражданин. Колегите му съобщиха, че са загубили връзка с него в понеделник следобед.
Във вторник сутринта берлинската полиция съобщи, че товарният камион, който се вряза в посещавания коледен пазар в Берлин, е бил насочен към талпата „умишлено“.
„Нашите разследващи смятат, че камионът е бил умишлено насочен към тълпата на Коледния пазар“, се казва в съобщението в „Туитър“ за нападението късно в понеделник. Според полицията става дума за „терористично нападение“.
Кметът на френския град Ница Филип Прадал направи паралел между трагедията на Коледен пазар в германската столица Берлин и атентата в града му на 14 юли..
„Същия начин на изпълнение. Същото нелепо насилие“, написа той в своя „Туитър“. Кметът на Ница също така призова към „борба с мракобесието“. А президентът Франсоа Оланд каза, че Франция се намира под „високо ниво на заплаха“ от терористична атака в резултат на кръвопролитието на коледния пазар в Берлин. Оланд допълни, че макар Франция да е изправена пред повишена заплаха, то тя вече има в ход мащабна „операция за сигурност“ след поредицата от джихадистки престъпления в страната през последните две години.

Опит да се оневини пакистанеца

Германската полиция смята, че арестуваният пакистанец, заподозрян за вчерашния атентат в Берлин, при който загинаха 12 души, не е истинският извършител, предаде Ройтерс, цитирайки германския в. "Велт".
    "Задържали сме погрешния човек, поради което имаме и нова ситуация. Истинският извършител все още на свобода, въоръжен и в състояние да извърши нови посегателства", казал висш полицейски шеф, цитиран от вестника.
    Началникът на берлинската полиция Клаус Кант, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че не е ясно дали мъжът, задържан след атентата с камион на коледния базар, наистина е шофьорът. "Засега не можем да потвърдим това", посочи той пред журналисти.
    "На практика не е сигурно, че той е шофьорът", каза Кант, цитиран и от Франс прес, намеквайки, че истинският извършител може би остава на свобода.
    "Заподозреният отрича да е извършил деянието", написа в Туитър полицията, като призова към бдителност.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg