EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел гарантира стабилността на еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел гарантира стабилността на еврото

mail15:40 | 12.01.2011прегледи 695 коментарикоментари 0


Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че Германия ще направи "каквото е необходимо за стабилността на еврото". Тя обяви този ангажимент на Берлин след среща с италианския си колега Силвио Берлускони.
"Ние ще застанем за това, което е необходимо за подкрепата на еврото, както и за европейския фонд", заяви Меркел на обща пресконференция, цитирана от Франс прес.
"Германия ще направи каквото е необходимо, за да остане еврото стабилно, това е нашата обща валута", допълни канцлерът.
Португалия, върху която се оказва натиск през последните дни да поиска финансова помощ от партньорите си заради много критично бюджетно положение, днес пласира успешно държавни облигации за близо 1,25 милиарда евро.
Операцията "премина по-скоро добре". Така Меркел коментира издържания днес тест от Лисабон.
Португалия взе редица допълнителни мерки, за да сложи отново в ред държавните си финанси, които според нас (Меркел и Берлускони) са "впечатляващи", допълни Меркел.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу също заяви днес, че Испания и Португалия са достатъчно устойчиви и "нямат нужда да използват европейския стабилизационен фонд”.
Барозу подчерта, че вярва в способностите на Мадрид и Лисабон самостоятелно да разрешат финансовите си проблеми, предаде ИТАР - ТАСС.
Председателят на Комисията обаче потвърди, че ЕК настоява европейският стабилизационен фонд възможно най-бързо да се разшири като условие, "необходимо за ефективното осигуряване на стабилността на еврото при всякакви условия".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg