EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меморандум за разбирателство подписаха Румъния и България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меморандум за разбирателство подписаха Румъния и България

mail15:15 | 14.09.2010прегледи 1564 коментарикоментари 0


Правителството одобри проекти на три меморандума за сътрудничество между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на икономиката и търговията на Румъния, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
Меморандумите са за икономическо и промишлено сътрудничество; за сътрудничество във връзка с изпълнението на хидроенергийни комплекси на р. Дунав; за разбирателство за планиране и осъществяване на обединяване пазарите на двете
страни.
Меморандумът за разбирателство е в съответствие с проекта на Енергийна стратегия на България до 2020 г. и цели развитие на двустранните отношения и сътрудничеството в областта на енергетиката чрез обединение на електроенергийните пазари на България и на Румъния. Предвижда се въвеждането на заявки "ден-напред" между двата обединени електроенергийни пазара, пише в съобщението.
Очаква се това да доведе до обективни ценови равнища на пренасяната електрическа енергия и до оптимизиране на разпределението на трансграничните преносни капацитети.
Предвижда се регулаторните органи, операторите на преносните системи и пазарните оператори да организират работни групи за подпомагане на постепенното обединяване на пазарите, а група представители на високо равнище от двете страни ще наблюдава
общия напредък и ще подпомага постигането на целите на меморандума за разбирателство.
Меморандумът за сътрудничество във връзка с изпълнението на хидроенергийни комплекси на р. Дунав цели развитие на двустранните отношения чрез оценка на възможностите за съвместно изпълнение на големи инфраструктурни проекти за производството на "зелена" електроенергия. Изграждането на хидроенергийни
комплекси на река Дунав ще допринесе за постигане на пълноценни плавателни условия след прохода "Железни врата - 2", подобряване на транспортните връзки между България и Румъния; защита от наводнения и създаване на нови работни места в райони с голям процент безработица.
Меморандумът предвижда да бъдат предприети необходимите действия за изготвяне и подписване на междуправителствено споразумение, като следваща стъпка за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. Предвид паневропейското
значение на река Дунав, страните се ангажират да предприемат съвместни действия за уведомяване на европейските институции по отношение на намеренията си да възобновят изпълнението на проекти за хидроенергийни комплекси на р. Дунав.
Предвижда се и създаването на съвместна работна група между България и Румъния, която да оказва съдействие, да дава консултации и да прави предложения за по-нататъшни мерки при изпълнението на договорените дейности.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg