EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Меморандум за Eastring

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меморандум за Eastring

mail05:01 | 01.11.2017прегледи 10757 коментарикоментари 0


Словакия и Унгария подписаха в понеделник меморандум за разбирателство в подкрепа на планирания газопровод Eastring, който цели да намали зависимостта на Югоизточна Европа от руски газ, предаде агенция Ройтерс, като се позова на словашкото министерство на икономиката.

Проектът ще позволи на държави като България и Сърбия, които са почти изцяло зависими от руски природен газ, да се снабдяват със синьо гориво, дори ако руските доставките през Украйна бъдат нарушени, предава БТА.

Заложен е първоначален капацитет от 15-20 млрд. куб. м. годишно. По газопровода ще може да се доставя газ от Русия до Балканите и от Запада до Балканите.

"Проектът Eastring ще даде на държавите от Югоизточна Европа достъп до западноевропейски пазари", каза министърът на икономиката на Словакия Петер Жига, след като подписа меморандума с унгарския външен министър Петер Сиярто.

Словакия и България подписаха подобен меморандум миналата година, припомня Ройтерс.

Eastring бе включен в списъка на Европейската комисия на проекти от общ интерес, които ще получат ускорено планиране и финансиране, защото са в полза на повече от една държава членка, отбелязва Ройтерс.

Словашката компания Eustream обяви през септември, че планира да завърши проучването за приложимост на проекта през юни 2018 г. По груби оценки на Eustream проектът може да бъде завършен през 2021 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966