EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мелроуз спря търсенето на газ в Галата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мелроуз спря търсенето на газ в Галата

mail13:50 | 23.03.2011прегледи 1220 коментарикоментари 0


Британската компания”Мелроуз Рисорсиз” спря търсенето на газ в блок Галата след като остава без права за тази дейност след изтичане в края на миналата година на разрешението й. Това потвърди пред 3е-news.net зам.министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев. Проучването беше прекратено независимо от поисканото от екоминистерството разрешение за продължаването му и положително становище на ведомството. С промени в Закона за подземните богатства, разрешенията за проучване и концесиите са в икономическото министерство и документите са прехвърлени там.

Досега то нито е отказало, нито е предвижило искането, коментираха от компанията пред 3e-news.net. Законът изисква да мотивиран или мълчалив отказ, но според юристи в случая не става дума нито за едно от двете. Представителите на Мелроуз настояват за среща с министерството. Преди три години компанията подписа договор с екоминистерство, които позволява той да бъде удължен с по две години. Зам.министър Марий Косев обясни, че е „бил подведен от служителите си затова, че разрешението не може да бъде продължено и сега ще се опита да изясни ситуацията”. Очакванията за откриване на нови находища на природен газ в България основателно се свързват с потенциала на блок Галата, коментира бившият директор на дирекция”Концесии” и министерството Христо Казанджиев. Прекратяването на правата на Мелроуз ще забави проучванията в блока за значителен период от време, което е в противоречие с националните интереси и приетата от Министерския съвет Енергийна стратегия на България до 2020 г., но най-вече не е в интерес на българските потребители, обясни той.

Трите открити находища от британската компания, две от които Галата и Калиакра, които тя експлоатира, осигуряват алтернативни доставки на природен газ за България. Използването им позволява поддържането на по-ниска цена на синьото гориво в страната. Според Казанджиев „това е неприемливо за вносителите на руски газ в страната, защото ще ги принуди да продават на по-ниски цени."


 


Тагове: добив, газ, Галата
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4156