EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Международния ден "правото да знам"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Международния ден "правото да знам"

mail14:30 | 28.09.2011прегледи 422 коментарикоментари 0


Днес в над 30 страни по света се отбелязва Международния ден на правото да знам, съобщава vratzaplus.com.. През 2002 година неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от различни континенти, учредяват в София Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията. За утвърждаването и популяризирането на стандартите за свобода на словото, членовете на мрежата решават 28 септември да бъде Международен ден на правото да знам. Правото на достъп до информация е важно човешко право и необходимо условие за упражняване на други основни права.
Ако гражданите искат да повдигнат завесата, а управляващите са готови да работят “на светло” , то публичното управление освен открито ще бъде и по-отговорно. Правото на достъп до информация е условие за участие на хората в процеса на взимане на решения. И в този смисъл в Деня на правото да знам трябва да празнуват всички. Не само хората, неправителствените организации и журналистите, но и държавните служители.
За да въвлече повече хора в кампанията за популяризирането на Международния ден на правото да знам вече девета поредна година “Програма достъп до информация” раздава награди в областта на свободата на информация. Номинациите се определят от държавни служители, журналисти, неправителствени организации и граждани. Наградите са в шест категории и са както положителни – „Златен ключ”, така и отрицателни – „Златен катинар”. През тази година коя институция най-стриктно е изпълнявала задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и кой най-ефективно го е използвал, кой е затруднявал процеса на информиране на обществеността и кой е успял да се добере до търсените данни - това ще стане ясно днес, когато златните ключове и катинари ще бъдат връчени на граждани, медии, неправителствени организации и администрации на официална церемония в София.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg