EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Международен арбитраж поиска ЧЕЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Международен арбитраж поиска ЧЕЗ

mail15:30 | 22.05.2013прегледи 690 коментарикоментари 0


Чешката енергийна компания ЧЕЗ обяви на интернет страницата си, че официално е поискала международен арбитраж против Албания, съобщи агенция МИА. Компанията информирала албанската страна за решението да внесе жалба до Международния арбитражен съд и да поиска компенсации за щетите, причинени от "незащитената инвестиция" в албанската компания на ЧЕЗ.
През януари лицензът на ЧЕЗ бе отнет от албанското регулаторна комисия заради неспазване на договора с албанското правителство. Според комисията ЧЕЗ не е изпълнила задълженията си от договора, които се отнасят до вноса на електричество и до инвестиции в модернизацията на албанската електроенергийна система.
Сумата, която ЧЕЗ ще иска за понесените щети, все още не е посочена. Жалбата обаче не изключва възможността за евентуално извънсъдебно споразумение.
ЧЕЗ влезе в Албания през 2009 г., когато купи 76% от местния дистрибутор на електроенергия за около 102 милиона евро. Проблемите започнаха миналата година, когато албанската регулаторна комисия увеличи почти двойно тарифите, които компанията трябваше да плаща на държавната електроенергийна компания.

 


Тагове: ЧЕЗ, Албания
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg