EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Междугазовите връзки на България се бавят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Междугазовите връзки на България се бавят

mail16:30 | 29.03.2011прегледи 1155 коментарикоментари 0


В момента по проекта "Набуко" се извършва разпределение на капацитета на газопроводната система и по този начин съдружниците потвърждават ресурса по обезпечение на проекта. За "Южен поток" са уточнени базовите трасета, а в близките две седмици ще се представят междинните резултати от прединвестиционното проучване, отчете енергийният министър Трайков днес на конференция "Стратегическа инфраструктура, България 2011. Приоритети 2020".
Според него от всички междусистемни газови връзки със съседните страни, които се изграждат в момента, най-напреднала е работата по интерколектора с Румъния, пътната карта, за който беше подписана на 30 ноември. Предстои придобиване на право на преминаване, отчуждаване на терени, получаване на разрешение за строеж. До края на юни 2012 година се очаква да влезе в експлоатация тази междусистемна връзка. По връзката с Гърция се очаква строителството да започне в края на следващата година. За междусистемната връзка със Сърбия финансирането на българския участък е осигурено от ОПРР. В момента се разглеждат възможните трасета за междусистемната връзка с Турция.
„Брикел” строи очистваща инсталация
Изглежда, че невъзможното е на път да се случи. В напреднал етап е изграждането на сероочистваща инсталация в ТЕЦ "Брикел", заяви енергийният министър. Предстои изграждането на такава инсталация и в ТЕЦ "Бобовдол". "В "Марица Изток" бихме могли да говорим за изграждането на 1-2 нови блока с капацитет най-малко 500 мегавата. Има първоначална оценка колко би струвало изграждането на инсталация за улавяне на въглероден двуокис и може ясно да се прецени колко би струвала енергията от една такава централа", отбеляза Трайков.
"В енергийната инфраструктура не стъпваме на гола поляна, но имаме много да наваксаме изоставането от последните години", отбеляза днес Трайков. Той припомни, че годишно се инвестират около 200 милиона лева в мрежите на средно и ниско напрежението от трите ЕРП-та. През 2010 от НЕК са направени инвестиции в поддържане и изграждане на нова мрежа за високо напрежение в размер на 78 милиона лева, а през тази година 178 милиона лева са предвидени за тази цел. /БГНЕС

 


 


Тагове: газ, връзки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg