EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Медицинските дейности за 2011 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Медицинските дейности за 2011 година

mail14:20 | 26.01.2011прегледи 2030 коментарикоментари 0


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) изготвиха две съвместни указания по прилагането на Националния рамков договор (НРД) за медицинските дейности за 2011 г. и изпратиха писмо до министъра на здравеопазването, съобщиха от касата.
С Указание №1 от 25.01.2011 г. се дават разяснения по отношение на болничната медицинска помощ и прилагането на Приложение №18 към НРД . Описани са конкретни условия, с които се улеснява договарянето по клинични пътеки и достъпа на пациентите до медицинска помощ.
Указанието съдържа три раздела:
1. По отношение изискването за наличие на лаборатории;
2. По отношение на конкретни клинични пътеки;
3. По отношение промяна в изискванията към изпълнителите по клинични пътеки и/или дейностите, заложени в тях (кодове).
С писмо до министъра на здравеопазването е изпратен списък на клиничните пътеки (част от указанието), за чиято промяна трябва да бъдат изменени медицинските стандарти. Предвид изтичащия срок за подаване на документи от изпълнители на болнична помощ за работа с НЗОК (31.01.2011 г.), двете институции очакват своевременен отговор от Министерството на здравеопазването дали такива корекции ще бъдат направени, за да могат след това те да бъдат отразени и в алгоритмите на клиничните пътеки. Част от указанието ще влезе в сила съобразно решението на Министерство на здравеопазването.
В Указание №2 от 25.01.2011 г. са разгледани различни казуси в извънболничната помощ, свързани с прилагането на Наредба 39 за профилактичните прегледи и диспансеризацията и Наредба 40 за основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Описва се реда за отчитане на имунизации при лица над 18 години, както и начина на отчитане на прегледи на новородени, които все още нямат ЕГН. Разяснено е и как лекарите ще осигуряват постоянен денонощен достъп до медицинска помощ до момента на разкриване на дежурни кабинети.
С изготвените указания ще се улесни работата на договорните партньори и ще се избегнат проблеми при предстоящото сключване на договори.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg