EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Медийна империя за стотинки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Медийна империя за стотинки

mail17:45 | 15.12.2010прегледи 1499 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

В България все още е модерно да се инвестира в създаване или купуване на медии. Последната оповестена сделка е тази за придобиване на изданията на ВАЦ България от регистрираното във Виена дружество "БГ Приватинвест". На дадената от новите собственици пресконференция днес не бе оповестена цената на сделката, но неофициално се твърди, че тя е 64 млн.евро за всички издания, печатница „София”, сградата на Полиграфическия комбинат, разпространителска фирма „Стрела”.
Каква бе цената на другите сделки на медийния пазар в България през последните години? Ето някои от тях.

Пресгрупа Монитор
През лятото на 2007 вестниците от пресгрупа „Монитор” – „Монитор”, „Телеграф” и „Политика”, основана от Петьо Блъсков през 1998 година, бяха купени от „Нова българска медийна група” с едноличен собственик Ирена Кръстева. В трите вестника Кръстева притежава повече от 80% от собствеността.
Тогава в рамките на 18 месеца с финансовата подкрепа на Кооперативна търговска банка за 63.3 млн. лева бяха погълнати както спомената вестникарска група така и разпространителски фирми, дялове от печатница, а по-късно и различни регионални издания, телевизия, интернет медии.

Нова телевизия
През лятото на 2008 година шведската Modern Times Group MTG AB стана собственик на 100% от българската Нова телевизия за 620 млн. евро. Година по-късно MTG обяви, че загубите за цялата 2009 година са 300 млн.евро, като те са свързани с притежаваните от нея Group’s Bulgarian broadcasting assets. Причините, които са посочени за слабите резултати, са влошаване на икономическия и финансов климат, както и условията на рекламния пазар в страната.

btv
През февруари 2010 News Corporation се споразумя за продажбата на канала на Central European Media Enterprises (CME). Цената на сделката е 400 млн. долара за 100% дял от канала за ефирно разпространение. Консултант на News Corporation по сделката бе JP Morgan.
Да припомним, че bTv бе обявена за продажба още през лятото на 2008 година, като тогава офертата бе за 1.2 млрд.евро.
Според условията на сделката СМЕ плати 400 милиона долара за 100% от дяловете на bTV, bTV Comedy и bTV Cinema и 74% от дяловете в радиокомпания CJ (N-Joy, Z-Rock, Melody, Jazz FM, Classic FM).
През 2008 СМЕ придоби 80% от Ring.bg и Pro.bg за 172 млн. долара. През май 2009 г.
Time Warner купи 31% от CME.
blizoo
През 2010 година фондът за дялови инвестиции EQT V плати 200 млн. евро за българските кабелни оператори "Евроком" и "Кейбълтел". В момента под новото име и бранд blizoo иска да се превърне във водещ цифров телевизионен оператор и в най-големия широколентов интернет доставчик в България. Компанията възнамерява да цифровизира повече от 80% от абонатите си в страната до 2012 г.
Икономедия и Спектърнет
През август 2010 "Икономедиа" – издател на в.”Дневник” и „Капитал” съобщи, че извършва промени в структурата на собствеността, като на мястото на един от акционерите - Филип Харманджиев, с 49% участие влиза Теодор Захов, съсобственик в телекомуникационното дружество "Спектър нет". Участието на другия акционер Иво Прокопиев (51%) остава непроменено. Прокопиев се оттегли от оперативното управление на дружеството. Не беше оповестена цената на сделката, но неофициално се заговори, че новият акционер погасява дългове на Прокопиев.
 


Тагове: сделки, пазар, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg