EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Медии:„Южен поток” е алтернатива на тразитьора Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Медии:„Южен поток” е алтернатива на тразитьора Украйна

mail10:02 | 12.11.2009прегледи 438 коментарикоментари 0


Експертите са съгласни с логиката на Путин: много от трудностите във връзка с транзита на руското синьо гориво произтичат от това, че няма транзитьор, алтернативен на Украйна, коментира руското издание „Взгляд”.
То припомня, че "Южен поток" с капацитет 63 милиарда куб. метра годишно се очаква да заобиколи "нестабилния транзитьор" Украйна от юг. Предвижда се тръбопроводът да бъде изграден от Джубги до крайбрежието на България по дъното на Черно море, след което ще се  раздели на две разклонения  - северно до Италия и южно до Австрия през Сърбия и Унгария. Строителството на газовата магистрала с обща стойност 25 милиарда евро трябва да приключи до 2015 година. Наистина още не е определен срок за началото на строежа, но през октомври Путин заяви, че изграждането на "Южен поток" ще започне по-рано, отколкото на "Северен поток" - газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия.
Общият заявен обем на "Южен поток" и "Северен поток" е 118 милиарда куб. метра газ, горе-долу колкото руският износ за Европа в най-добрите години, казва московски експерт, цитиран в материала. Съответно, щом двата газопровода влязат в експлоатация, ще можем фактически да се откажем от използването на украинската газопреносна система. Което на свой ред ще накара тази страна да внимава с транзита на руския газ, прогнозира  специалистът пред "Взгляд".
Владимир Путин разкри предназначението на "Южен поток" - да дисциплинира партньорите на Русия в транзита на горива, обобщава "Время новостей".  "Приказките за "Южен поток", "Набуко", Транскаспийската тръба, азербайджанския газ и възстановяването на газовата промишленост на Ирак" вече се използват за тази цел, пише всекидневникът.
Правят го с удоволствие всички заинтересовани участници в разговорите, без да обръщат особено внимание на икономическата страна на въпроса. Това важи еднакво и за защитниците на "Южен поток", и за пропагандаторите на "Набуко", отбелязва "Время новостей". 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg