EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Медии:България ще получава азербайджански газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Медии:България ще получава азербайджански газ

mail14:30 | 02.10.2014прегледи 934 коментарикоментари 0


Събитията в Украйна принуждават България да търси стабилни източници за енергоснабдяване. София планира да внася азербайджански газ още преди пуска на Трансадриатическия тръбопровод, включително през Турция, пише руският в. "Независимая газета".
"В края на 2016 г. планираме да бъде пуснат интерконектор Гърция-България, през който в България да идва азербайджански природен газ. Затова двете страни ще проучат възможността за доставки на определени количества газ за "Булгаргаз" от компанията СОКАР (SOCAR) след 2017 г. през турската газотранспортна система и съществуващия интерконектор Турция-Гърция до Комотини (входна точка на интерконектора Гърция-България) и по други възможни маршрути", цитира вестникът съобщение на българското посолство в Баку за агенция Финеко.
Тези дни арабският в. "Ал Кудс" информира, че София и Анкара са обсъдили по-специално технически подробности по договаряното изграждане на газопровод между двете държави, евентуалната стойност на проекта и възможностите за финансиране, посочва "Независимая газета".
Очаква се към края на годината да бъде постигнат пробив в осъществяването на този проект. Има предположения, че страните ще продължат преговорите по въпроса в Истанбул. По данни на "Ал Кудс", във връзка с напрежението между Украйна и Русия България се стреми на всяка цена да диверсифицира източниците си на газ -в момента 90 на сто от консумираното синьо гориво се внася от Русия. Възможността България да получи азербайджански газ предсрочно може да стане решение на поставената задача, се казва в статията.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150